Home » D:News » Imagini rare cu o balenă cu scolioză, surprinse în apele Spaniei

Imagini rare cu o balenă cu scolioză, surprinse în apele Spaniei

Imagini rare cu o balenă cu scolioză, surprinse în apele Spaniei
O balenă cu scolioză găsită în 2019. Foto: Pierre Bonnet/Steven de Reuver et al., Scientific Reports, 2021
Publicat: 19.03.2023

La mijlocul lunii martie, o balenă enormă a fost văzută chinuindu-se să înoate în largul coastei orașului Cullera, de-a lungul coastei de est a Spaniei. Inițial se credea că animalul era încurcat în plase de pescuit, dar ulterior s-a descoperit că este vorba despre o balenă cu scolioză.

Balena cu înotătoare, a doua specie de balenă ca mărime după balena albastră, a fost adusă pentru prima dată în atenția Gărzii Civile Spaniole și a Oceanogràfic València, un oceanariu din València, de către un căpitan de ambarcațiune care a văzut animalul întâmpinând dificultăți în a înota.

Într-o postare de pe Facebook, oceanariul a explicat cum au trimis rapid o echipă de salvatori pe o barcă de patrulare a Gărzii Civile pentru a ajuta balena, echipa realizând rapid că balena nu era încurcată în nicio plasă, dar avea deformări grave la coloana vertebrală.

Ce s-a întâmplat cu această balenă cu scolioză?

Din păcate, deoarece animalul se afla în larg și, de asemenea, din cauza dimensiunii sale de circa 17 metri, a masei de aproximativ 40 de tone și a malformației sale, echipa nu a reușit să plaseze niciun tracker de la distanță pe balenă pentru a-i monitoriza starea și locația.

După câteva ore, balena s-a îndepărtat de coastă și a dispărut în Marea Mediterană. Cu toate acestea, echipa de cercetători de la Oceanogràfic València a declarat că, având în vedere starea sa generală și problemele legate de înot, este probabil ca balena să poată apărea din nou de-a lungul coastei în zilele următoare. Ei i-au încurajat pe oameni să fie vigilenți și să raporteze orice observare.

Balenele cu înotătoare sunt o specie de balene cu fanoane, ceea ce înseamnă că își strecoară hrana din apa înconjurătoare prin fanoane, niște proeminențe puternice și flexibile, asemănătoare unei site, care sunt făcute din cheratină, aceeași substanță găsită și în unghiile noastre. Această specie de balenă se găsește în toate oceanele lumii și își ia numele de la înotătoarea de pe spatele său, menționează IFL Science.

Ce este scolioza?

Scolioza este o curbură laterală anormală a coloanei vertebrale și este cel mai adesea diagnosticată, la om, în timpul copilăriei sau adolescenței timpurii. A fost observată la numeroase specii de animale, de la animale domestice până la pești, șoareci, girafe și chiar șerpi, dar numai oamenii o dezvoltă fără nicio cauză evidentă.

În general, nu se crede că balenele dezvoltă scolioză spontan; dacă se descoperă că un exemplar prezintă deformări la nivelul coloanei vertebrale, acestea sunt din cauza unei răni, de obicei în urma unei coliziuni cu o navă.

În iulie 2019, o balenă Minke, o altă balenă cu fanoane, mult mai mică decât balena cu înotătoare, a rămas blocată în Țările de Jos și a prezentat semne clare de probleme ale coloanei vertebrale cauzate de un fel de traumă. Balena le-a oferit cercetătorilor o oportunitate rară de a examina modul în care corpul animalului s-a contorsionat pentru a compensa rănirea și pentru a-și realinia trunchiul.

Echipa a fost interesată de aceste curbe compensatorii și a sperat că ele ar putea oferi indicii cu privire la mecanismele intrinseci care guvernează alinierea coloanelor vertebrale ale mamiferelor.

Balene afectate îi ajută pe cercetători să înțeleagă mai bine afecțiunile mamiferelor

Cercetătorii au descoperit că curbele compensatorii de pe balenă au arătat asemănări puternice în configurația 3D cu variațiile umane ale scoliozei.

Descoperirile sugerează că schimbările percepute în alinierea și echilibrul coloanei vertebrale pot duce la răspunsuri uniforme în care animalul (sau omul) compensează daunele. Oamenii au o biomecanică unică în coloana vertebrală, cauzată de faptul că centrul nostru de greutate este situat mai în spate decât la alte animale.

Echipa care studiază balena cu scolioză a concluzionat că această diferență biomecanică poate explica de ce oamenii dezvoltă scolioză fără cauze evidente.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Cum fac albinele miere?

Pinguinii sălbatici se pot identifica în oglindă, sugerează un studiu

Motivul pentru care marii rechini albi nu vor supraviețui niciodată în acvarii

Încălzirea oceanelor distruge paraziții. Ce efecte poate avea fenomenul?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase