Home » D:News » Provocarea Vezuviu: un milion de dolari pentru descifrarea unor pergamente vechi de 2.000 de ani

Provocarea Vezuviu: un milion de dolari pentru descifrarea unor pergamente vechi de 2.000 de ani

Publicat: 26.03.2023

Te crezi un spărgător de coduri sau un geniu al tehnologiei? Dacă da, ai putea câștiga 700.000 de dolari în cazul în care reușești să rezolvi un mister vechi de 2.000 de ani. Fostul director executiv al Github Nat Friedman și un grup de oameni de știință oferă premii  în valoare de 1.000.000 de dolari, la momentul redactării acestui articol, tuturor celor care reușesc să descifreze pergamentele recuperate dintr-o bibliotecă din Herculaneum. Aceasta a fost îngropată în urma erupției vulcanului Vezuviu în anul 79 d.Hr. 

Scopul provocării intitulate Vesuvius Challenge este de a „face istorie” prin citirea unui pergament din Herculaneum. Prima echipă care va reuși să citească patru pasaje din text va câștiga Marele Premiu, în valoare de 700.000 de dolari. Premiul de Progres va fi în valoare de 50.000 de dolari, în timp ce vor mai fi și altele anunțate, este menit să îi încurajeze pe concurenți să rezolve probleme importante și să își facă publică munca.

Dovezile textuale sunt esențiale pentru înțelegerea lumii clasice, în special în cazul grecilor și romanilor antici. Deși dispunem de diverse surse de informații, documentele textuale contemporane, cum ar fi pergamentele de papirus sunt cele care ne oferă cele mai multe detalii. Astfel de documente sunt considerate reale comori, deoarece atât de puține au supraviețuit secolelor, iar cunoștințele noastre existente se bazează pe un procent infim de surse copiate de cercetători medievali, conform IFL Science.

Vila Papirusurilor, îngropată în urma erupției lui Vezuviu

Pergamentele deținute odinioară de Vila Papirusurilor de la Herculaneum ar putea foarte bine să schimbe această situație.

Vila a fost descoperită în 1750 de o echipă de excavare. Nu doar că aceasta conținea cea mai mare colecție de sculpturi clasice descoperite vreodată într-o singură clădire, dar avea și singura bibliotecă care a supraviețuit (cu 1.000 de pergamente) din lumea greco-romană. Se crede că Vila Papirusurilor a fost construită între anii 40 și 20 î.Hr. și s-ar putea să fi aparținut unui om de stat roman bogat, poate Lucius Calpurnius Piso Caesoninus, socrul lui Iulius Cezar. Din păcate, atunci când a erupt Vezuviu, Vila, restul orașului Herculaneum și orașul Pompei, aflat în apropiere, au fost înghițite de roci vulcanice, cenușă și gaze.

Echipa Vesuvius Challenge speră să stimuleze inovația în domeniul tehnologiilor de citire a acestor texte de mult timp ascunse, recuperate din vilă. Participanții individuali sau echipele pot obține scanări 3D cu raze X ale jumătăților superioare a două pergamente intacte de la Herculaneum, precum și scanări și imagini a trei papirusuri prelevate din sit. Pergamentele sunt proprietatea Institutului Francez și au fost scanate la o rezoluție de aproximativ 8 micrometri la acceleratorul de particule Diamond Light Source din Oxfordshire, Marea Britanie.

Orice metodă este acceptabilă și poate implica orice

Provocarea este deschisă oricui din întreaga lume, iar participanții vor avea la dispoziție restul anului 2023 pentru a examina și extrage textul din aceste pergamente antice. Orice metodă este acceptabilă și poate implica orice. De la învățare automată la viziune computerizată sau instrumente asistate de mașini operate de oameni, atât timp cât participanții pot descrie în mod detaliat cum funcționează soluția, astfel încât să poată fi reprodusă de organizatorii provocării. Dacă abordarea aleasă funcționează, atunci echipa Vesuvius Challenge va acorda acces la restul artefactelor care sunt reținute.

Au fost deja dezvoltate tehnici de desfacere și citire a pergamentelor, dar acestea sunt limitate.

Inteligența Artificială a citit textul unui pergament

În 2015, o echipă de cercetători condusă de Brent Seales de la Universitatea din Kentucky, SUA, a folosit Inteligența Artificială pentru a citi pergamentul En-Gedi, un text vechi de 1.500 de ani găsit pe malul vestic al Mării Moarte. Deși Seales, care face parte din echipa Vesuvius Challenge, și colegii săi au aplicat această tehnică la pergamentele de la Herculaneum, ei nu au reușit să dezvăluie întreaga poveste.

Deoarece pergamentele sunt carbonizate, cerneala cu care au fost scrise nu pote fi văzută cu ochiul liber. Dar imaginile în infraroșu ale fragmentelor de suprafață pot dezvălui literele și simbolurile ascunse sub deteriorări. Folosind aceste informații și imagini cu raze X ale acelorași fragmente, Seales și echipa sa și-au învățat algoritmul să citească literele din razele X, permițându-i să identifice noul text în straturile ascunse ale pergamentului.

Termenul-limită pentru provocarea Vesuvius Challenge este 31 decembrie 2023, 11.29 PM.

Vă mai recomandăm și: 

Oamenii de ştiinţă vor putea ”citi” ce se află pe papirusurile de la Herculaneum

Un papirus antic rar a revenit în Israel după ce a fost ascuns la vedere în SUA timp de 6 decenii

Un sistem de Inteligență Artificială poate citi pe buze în mai multe limbi

Fabricus, instrumentul lansat de Google pentru descifrarea hieroglifelor cu ajutorul Machine Learning

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase