Home » Istorie » Un papirus antic rar a revenit în Israel după ce a fost ascuns la vedere în SUA timp de 6 decenii

Un papirus antic rar a revenit în Israel după ce a fost ascuns la vedere în SUA timp de 6 decenii

Publicat: 18.09.2022

Un papirus antic rar, probabil parte dintr-o scrisoare, a fost returnat Israelului după 6 decenii petrecute în clime mult mai reci.

Pierdut de aproape trei milenii în total, acest papirus antic rar și-a găsit cumva drumul spre Montana, înainte ca o privire întâmplătoare asupra unei fotografii să ducă la descoperirea și recuperarea lui.

Există doar trei papirusuri cunoscute din această perioadă în colecția de Manuscrise de la Marea Moartă a Autorității Israeliene pentru Antichități (IAA).

„Documentele din perioada Primului Templu scrise pe materiale organice, cum ar fi acest papirus, abia au supraviețuit”, a explicat Joe Uziel, directorul IAA Judean Desert Scrolls Unit, pentru IFL Science.

Un papirus antic rar, vechi de aproape 3.000 de ani

„Deși avem mii de fragmente de sul care datează din perioada celui de-al Doilea Templu, avem doar trei documente, incluzându-l pe acesta recent găsit, din perioada Primului Templu”, a spus Uziel.

Povestea papirusului începe în secolele al VII-lea sau al VI-lea î.e.n., conform datării cu radiocarbon realizată de IAA, un rezultat care se potrivește bine cu estimările bazate pe formele literelor. Aceste lucruri plasează papirusul în mijlocul Perioadei Primului Templu, o eră numită după Templul lui Solomon, care a existat în Ierusalim din secolul al X-lea î.Hr., conform tradiției evreiești, până la distrugerea sa, în 586 î.Hr.

Ce este acest papirus antic rar?

Dar papirusul nu este un document al Templului. Nu cu mult mai mare decât un timbru poștal, restul de papirus conține doar fragmente din 4 rânduri, iar primele cuvinte sugerează că documentul a fost cândva o scrisoare care conținea instrucțiuni, care îi spunea destinatarului: „La Ismael trimite…”.

„Ismael… a fost un nume comun în perioada biblică, însemnând ‘Dumnezeu va auzi’. Acest document a certificat probabil o expediere fie către, fie de la Ismael”, a spus Shmuel Ahituv, profesor emerit la departamentul de Studii Biblice, Arheologie și Orientul Apropiat Antic al Universității Ben Gurion.

Documentul s-a păstrat atât de mult timp datorită climatului uscat al deșertului Iudeei, unde au fost găsite inițial toate cele trei relicve din epoca Primului Templu. A rămas acolo câteva mii de ani până când la un moment dat, probabil în ultimul secol, a spus Uziel, a fost furat și vândut dealerilor locali de antichități.

Povestea fragmentului

La mijlocul anilor 1960, acest papirus antic rar a ajuns peste Atlantic, în Montana. La acea vreme, zona pe care o cunoaștem acum drept Ierusalim era sub ocupație iordaniană, iar vânzarea și exportul de antichități erau foarte restricționate și necesitau permise speciale din partea oficialilor guvernamentali, permisiuni pe care nu se știe clar dacă le avea femeia care a adus papirusul acasă ca suvenir în 1965.

Cu toate acestea, a ajuns cumva acasă, unde a amplasat fragmentul de sul înrămat pe perete. Și acolo ar fi rămas, dacă Ahituv nu ar fi observat o fotografie a relicvei printre însemnările unui coleg decedat.

Așa a început o misiune comună între Ahituv și Unitatea de prevenire a furtului de antichități a IAA pentru a găsi acest document misterios și a-l aduce înapoi în Israel.

„Repatrierea acestui document rar face parte dintr-un proces amplu condus de Autoritatea pentru Antichități din Israel, care urmărește… să prevină vânzarea ilegală a sulurilor antice care au fost furate din deșertul Iudeei în trecut”, a declarat directorul Autorității pentru Antichități din Israel, Eli Eskosido.

„Și, pe de altă parte, ne propunem să prevenim jefuirea în continuare a patrimoniului cultural care există astăzi în deșert”, a continuat Eskosido.

Papirusul se întoarce la Autoritatea Israeliană pentru Antichități

Odată ce noua locație a fragmentului de papirus fusese localizată, acum în casa fiului cumpărătoarei din anii 1960, obiectivul a fost de a-l convinge pe proprietar să-l predea autorităților israeliene. După o invitație la IAA, el a fost convins că documentul rar ar fi cel mai bine păstrat de experții în antichități de acolo.

„Autoritatea Israeliană pentru Antichități… continuă să ne surprindă cu succesul lor în localizarea comorilor arheologice pierdute”, a declarat Hili Tropper, ministrul Culturii și Sportului din Israel.

„Unitatea de Prevenire a Furturilor de Antichități din cadrul Autorității pentru Antichități din Israel acționează cu putere pentru a dezrădăcina fenomenul furturilor de antichități, cu scopul ca întreaga populație să poată aprecia moștenirea națională”, a continuat Tropper.

Fragmentul conține indicii istorice despre limbaj

Rezultatele investigațiilor asupra artefactului vor fi prezentate la Muzeul Bible Lands din Ierusalim. Deocamdată, fragmentul se alătură unei bogății de comori descoperite în zonă în ultimii ani, dintre care unele au remodelat deja modul în care gândim despre dezvoltarea limbajului scris și a comunicării.

„Spre sfârșitul perioadei Primului Templu, scrisul a fost larg răspândit. Acest lucru este evident din multe descoperiri, inclusiv grupuri de ostrace (documente scrise pe cioburi de ceramică) și sigilii cu scris, care au fost descoperite în multe așezări urbane antice, inclusiv în capitala regală a Ierusalimului”, a spus Uziel.

„Fiecare document nou aruncă o lumină suplimentară asupra alfabetizării și administrării perioadei Primului Templu”, a adăugat el.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum s-a răspândit Creștinismul de-a lungul Romei Antice?

Cum arăta viața de zi cu zi în Babilonul Antic? Codul lui Hammurabi și alte aspecte interesante

Arheologii caută indicii despre o regină anglo-saxonă pierdută

Unul dintre cele patru ,,temple pierdute ale Soarelui” din Egiptul Antic ar fi fost descoperit

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase