Home » D:News » Scoția vrea să reintroducă râsul în sălbăticie pentru refacerea ecosistemelor

Scoția vrea să reintroducă râsul în sălbăticie pentru refacerea ecosistemelor

Scoția vrea să reintroducă râsul în sălbăticie pentru refacerea ecosistemelor
Sursa foto: Envato
Publicat: 03.04.2023

Planurile de a reintroduce râsul în Scoția provoacă dezbateri intense, arată o cercetare. Râsul a dispărut din Marea Britanie în urmă cu mai bine de 1.000 de ani, dar unele grupuri de conservare susțin că această specie ar putea contribui la refacerea ecosistemelor naturale. 

Un nou studiu, realizat de cercetătorii de la Vincent Wildlife Trust și de la Universitatea din Exeter, Anglia, a analizat opiniile părților interesate, respectiv a fermierilor, ale administratorilor de terenuri și pe cele ale conservatorilor.

Cercetarea a fost publicată în People and Nature.

Cum percep scoțienii reintroducerea râsului?

„Rezultatele noastre arată că opiniile din Scoția cu privire la eventuala reintroducere a râsului sunt mult mai diverse, mai nuanțate și mai complexe decât s-ar fi presupus. Mai degrabă decât o simplă împărțire între pro și contra, am găsit un spectru de perspective diferite”, a declarat autorul principal David Bavin, de la Vincent Wildlife Trust, potrivit Phys.org.

Au fost identificate cinci perspective diferite:

  • „Linxul pentru schimbare”: susțin reintroducerea linxului, considerând că acesta ar putea facilita refacerea ecosistemelor.
  • „Linxul pentru economie”: de asemenea, oamenii arată susținere, anticipând beneficii economice pentru comunitățile locale.
  • „Nu linxului”: se opun cu fermitate, considerând că oamenii îndeplinesc rolul carnivorelor absente.
  • „Scoția nu este pregătită”: au susținut conversația, dar au pereput bariere socio-ecologice prohibitive.
  • „Nu sunte convinși”: nu au fost convinși că a fost prezentat un caz adecvat pentru câștigurile în materie de biodiversitate, dar au fost deschiși la explorarea în continuare a potențialului.

Impactul reintroducerii animalelor sălbatice

„Studiul a identificat domenii importante de dezacord în ceea ce privește potențialul impact asupra creșterii ovinelor și măsura în care mediul nostru ar trebui să fie gestionat de oameni sau încurajat să se autoreglementeze”, a adăugat Bavin.

„Studiul oferă o bază pentru un viitor dialog cu privire la posibila reintroducere a râsului în Scoția. Constatările au, de asemenea, o relevanță mai largă pentru reintroducerea animalelor sălbatice, recuperarea speciilor și conflictele de conservare din alte părți”, a spus dr. Sarah Crowley, de la Universitatea din Exeter.

Vă mai recomandăm și: 

Populația de râși din Franța, aproape de colaps

Misterioasa pisică-vulpe corsicană este o specie unică

Cea mai morocănoasă pisică din lume trăiește pe Muntele Everest

Fauna bogată din Parcul Natural Putna Vrancea, surprinsă în imagini de Romsilva

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase