Home » Natură » Cum au ajuns schimbările climatice să aducă beneficii pentru fermieri și pentru vulturi?

Cum au ajuns schimbările climatice să aducă beneficii pentru fermieri și pentru vulturi?

Publicat: 26.03.2023

Pe măsură ce caută alimente noi, deoarece schimbările climatice le-au modificat dieta tradițională de carcase de somon, vulturii cu cap alb din nord-vestul statului american Washington aduc beneficii pentru fermieri, descurajând dăunătorii și eliminând carcasele de animale din ferme.

Relația reciproc avantajoasă este descrisă într-un studiu publicat în revista Ecosphere.

„Raportarea dintre păsările de pradă și fermieri a fost în mod tradițional negativă și combativă, în principal din cauză că păsările s-ar fi hrănit cu animalele din ferme”, a declarat Ethan Duvall, autor principal și doctorand în ecologie și biologie evolutivă la Cornell University (SUA).

„Cu toate acestea, fermierii de lactate din nord-vestul Washingtonului nu consideră că vulturii sunt o amenințare. De fapt, vulturii aduc beneficii pentru fermieri, cum ar fi îndepărtarea carcaselor și descurajarea dăunătorilor”, spune cercetătorul.

De ce au migrat vulturii către terenurile agricole?

Duvall, împreună cu colaboratoarele Emily Schwabe și Karen Steensma, de la University of Washington (SUA) și de la Trinity Western University (Canada), a realizat interviuri față în față cu fermierii privind operațiunile mici, medii și mari de produse lactate din comitatul Whatcom pentru a înțelege mai bine această relație unică.

Studiul a fost motivat de cea mai recentă cercetare a lui Duvall, care arată că vulturii s-au redistribuit de la râuri pe terenurile agricole, ca răspuns la scăderea disponibilității carcaselor de somon în ultimii 50 de ani.

„Schimbările climatice au modificat programul de depunere a icrelor de către somoni, făcându-i să migreze mai devreme în timpul iernii”, a spus Duvall, care este afiliat la Cornell Lab of Ornithology.

„Acum, somonii depun icre atunci când inundațiile anuale ale râului Nooksack sunt la apogeu. Peștii care depun icre și mor sunt duși de apa înaltă în loc să fie depozitați pe țărm, de unde vulturii îi pot accesa cu ușurință”, spune cercetătorul, citat de Eurek Alert.

Duvall a spus că schimbarea programului a redus numărul de carcase disponibile pe râul local, nu numărul de somoni. Cu toate acestea, multe râuri din nord-vestul Pacificului au cunoscut o scădere dramatică a populației de somon, eliminând și resursele de iarnă pentru vulturi.

Ce beneficii pentru fermieri aduc vulturii cu cap alb?

Pentru a compensa reducerea aprovizionării naturale cu hrană, vulturii au apelat la fluxul constant de produse secundare ale fermelor de lactate rezultate din nașterea și moartea vacilor și consumă și populațiile de păsări de apă care se hrănesc și se odihnesc în zonele agricole. Vulturii cu cap alb se ocupă, de asemenea, și de dăunătorii tradiționali ai fermelor, cum ar fi rozătoarele și graurii.

„Știm că această interacțiune pozitivă dintre fermieri și vulturii cu cap alb nu este o normă în multe alte zone agricole, în special în apropierea fermelor de păsări de curte în aer liber, unde vulturii ‘fură’ pui”, a spus Duvall.

„Dar acest studiu îmi dă speranța că, mergând mai departe, fermierii, managerii faunei sălbatice și conservaționiștii se pot reuni pentru a gândi critic cum să maximizeze beneficiile pentru oameni și animale sălbatice în spațiile pe care le împart”, a concluzionat cercetătorul.

Vă recomandăm să citiți și:

Rinocerul alb nordic ar putea fi salvat de la extincție. Ce metodă încearcă cercetătorii?

O cercetătoare a descoperit că până și femelele de șarpe au clitoris

Ce sunete produce girafa?

Abundența și diversitatea liliecilor sunt cele mai mari în pădurile din estul Ucrainei

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase