Home » D:News » Berarii germani își pun speranțele în berea-pulbere

Berarii germani își pun speranțele în berea-pulbere

Publicat: 30.05.2023

Cu nuanța sa aurie, notele dulci-amare și spuma densă, berea-pulbere a lui Stefan Fritsche arată și are același gust ca orice altă bere.

Dar băutura revoluționară, dezvoltată la fabrica de bere Fritsche din orașul german Neuzelle, a fost făcută din doar două ingrediente: pulbere și apă.

„Oricine poate avea propria fabrică de bere acasă” folosind noua invenție, a declarat Fritsche.

Deocamdată, rețeta finalizată la începutul acestui an este fără alcool și, de asemenea, nu conține dioxid de carbon, adică nu are bule. Dar Fritsche, în vârstă de 56 de ani, dezvoltă și o versiune alcoolică și, în cele din urmă, plănuiește să adauge bule pentru a o face și mai asemănătoare cu berea obișnuită, scrie Phys.org.

Va reuși berea-pulbere a lui Fritsche să se impună pe piață?

Principala piață țintă va fi formată din țările africane și asiatice, deoarece o pulbere este mult mai ușor și mai ieftin de transportat pe distanțe lungi decât sticlele de bere.

Însă este posibil ca berea-pulbere să nu fie primită cu prea multă căldură în Germania, care are o lege a purității berii veche de 500 de ani, cunoscută sub numele de „Reinheitsgebot”.

„Știm că băutorii de pilsner și pasionații de bere artizanală, în special din Germania, vor fi inițial sceptici”, recunoaște fabrica de bere pe site-ul său.

Nu este clar nici măcar dacă produsul va putea fi comercializat drept bere, în conformitate cu regulile stricte, care limitează ingredientele la malț, hamei, drojdie și apă.

Avantajele acestei băuturi

Fritsche refuză să-și dezvăluie rețeta, dar susține că invenția sa este necesară într-o lume care are nevoie de soluții durabile. Berarul încă lucrează cu investitorii pentru a lansa pulberea la nivel comercial, dar speră să înceapă să o vândă în aproximativ patru luni.

Formatul de pulbere, dezvoltat cu laboratoare europene în ultimii doi ani, face ca băutura să fie cu 90% mai ieftin de exportat decât berea tradițională, a spus el. „Vrem să devenim prima fabrică de bere sustenabilă din lume”, spune Fritsche.

Potrivit calculatorului Impact CO2 cu privire la amprenta de carbon, ambalajul și transportul reprezintă 70% din impactul asupra mediului al unui litru de bere. Pulberea economisește și timp, deoarece producția de laborator este mai rapidă decât fabricarea tradițională, care durează în medie două luni. Dar experții germani nu sunt siguri că ideea va prinde.

„Berea-pulbere nu va afecta fabricile tradiționale”

Berea-pulbere este o „inovație plăcută”, dar „nu va afecta cu nimic fabricile noastre tradiționale de bere”, a spus Benedikt Meier, de la Asociația Berăriilor Private din Bavaria.

Asociația de bere „Bier und Wir” are și ea îndoieli. „Plăcerea berii se referă în primul rând la convivialitate, deoarece oamenii se bucură de ea în restaurante, la petreceri sau între prieteni și alți oameni cu interese similare”, spune asociația.

„O pulbere de bere a cărei utilizare se concentrează pe prepararea acasă nu este o alternativă serioasă pentru acest grup țintă”, continuă Bier und Wir.

Berea „la plic” nu are un trecut încurajator

În plus, încercările anterioare de a comercializa beri sub formă de pulbere au eșuat. În 2016, o fabrică de bere daneză a anunțat crearea a patru soiuri de pulbere cu arome diferite, dar nu rămâne nicio urmă a proiectului pe site-ul său. Iar în 2014, compania americană Lipsmark a apărut în presă cu pliculețele sale cu băuturi spirtoase, dar produsul a fost interzis în majoritatea statelor și a fost retras înainte de a ajunge pe rafturi.

Dar Fritsche este sigur că produsul său va avea succes, deși ceilalți au eșuat. „Vrem să mergem pe un drum nou, ca să spunem așa… să facem o bere adevărată, normală și cu gust bun din pulbere”, a spus el.

Vă recomandăm să citiți și:

Un miliardar vrea să fie criogenizat după ce moare „pentru orice eventualitate”

O fată de 11 ani are un IQ mai mare decât Albert Einstein și Stephen Hawking

Momentul în care un robot și un aligator se întâlnesc într-o conductă de apă din Florida

Un egiptolog ar fi contractat o boală misterioasă după deschiderea unui mormânt antic

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase