Home » D:News » „Rozul Etern”, un diamant de 10,57 carate, vândut la licitație pentru o sumă record

„Rozul Etern”, un diamant de 10,57 carate, vândut la licitație pentru o sumă record

Publicat: 13.06.2023

Un diamant roz, considerat a fi „cel mai important diamant roz” ajuns vreodată pe piață, a fost vândut pentru suma record de 34,8 milioane de dolari, în doar două minute, la o licitație organizată de casa Sotheby’s din New York, SUA.

Eternal Pink (Rozul Etern), după cum a fost denumit, este un diamant de 10,57 de carate, despre care se spune că are o claritate „impecabilă”.

Extras în 2019 din mina Damtshaa din Botswana, diamantul a fost de atunci tăiat și montat într-un inel.

Dincolo de calitatea ridicată, caracteristica de excepție a pietrei prețioase este culoarea sa roz.

Cum se formează diamantele?

Știința din spatele acestei colorații vii nu este cunoscută, ceea ce sporește și mai mult atractivitatea pentru cumpărători. În mod obișnuit, diamantele devin colorate prin prezența unor oligoelemente, cum ar fi borul, care conferă diamantelor o nuanță albastră. Ciudat este, însă, că diamantele roz nu conțin niciun oligoelement.

„Cea mai bună explicație disponibilă în prezent este că această culoare este rezultatul stresului la nivel atomic. Diamantele se formează în adâncul mantalei terestre, unde presiunile și temperaturile intens ridicate comprimă atomii de carbon într-o structură puternică a rețelei cristaline. Puternicele erupții vulcanice deplasează aceste diamante și le aduc în scoarța terestră, unde pot rămâne milioane de ani înainte ca eroziunea să le spele în cursurile de apă sau să fie excavate de mineri”, a explicat Sotheby’s despre Eternal Pink pe site-ul său.

De asemenea, este extrem de rar să găsești un diamant mai mare de 10 carate care să nu aibă alte minerale și impurități.

Acesta nu a fost singurul obiect pe care Sotheby’s l-a vândut la licitație în iunie.

Cel mai mare diamant roz brut descoperit vreodată

Un rubin de Mozambic, de 55,22 carate, cunoscut sub numele de „Estrela de Fura” a fost vândut, de asemenea, la un preț egal de 34,8 milioane de dolari, potrivit IFLScience.

Noii proprietari ai celor două bijuterii rămân necunoscuți, deoarece Sotheby’s nu a dezvăluit identitatea acestora.

Eternal Pink este considerat unul dintre „cele mai importante” și atractive diamante roz din lume, dar nu este cel mai mare. În 2022, cel mai mare diamant roz brut descoperit vreodată a fost dezgropat în regiunea Lunda Norte din Angola. Denumit „Lulo Rose”, diamantul roz are o greutate uriașă de 170 de carate.

Vă mai recomandăm și: 

Casa de licitații Christie’s, obligată să înapoieze o pictură unor moștenitori ai lui Proust

O sută de artiști, un secol de artă românească, la Castelul Cantacuzino

Un cvadrilion de tone de diamante s-ar putea afla sub scoarța Pământului

O sculptură uriaşă în formă de păianjen a obținut o sumă record la licitație

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase