Home » Știință » Un cvadrilion de tone de diamante s-ar putea afla sub scoarța Pământului

Un cvadrilion de tone de diamante s-ar putea afla sub scoarța Pământului

Un cvadrilion de tone de diamante s-ar putea afla sub scoarța Pământului
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 21.05.2023

Oamenii de știință au folosit unde sonore pentru a estima compoziția mantalei superioare a Pământului și au găsit dovezi că aproximativ un cvadrilion de tone de diamante ar putea fi îngropate undeva la peste 160 de kilometri adâncime sub picioarele noastre. 

Seismografii înregistrează undele de la toate mișcările din interiorul Pământului, cum ar fi cutremurele. Acestea sunt unde mecanice care se deplasează cu anumite viteze în funcție de materialul pe care îl traversează.

Pe baza acestor date, cercetătorii au încercat să reconstruiască cum arată interiorul Pământului, iar aici au dat peste ceva interesant. Studiul este publicat în Geochemistry, Geophysics, Geosystems.

De 1.000 de ori mai mult diamant decât se așteptau cercetătorii

Ei au descoperit anumite zone în care undele seismice tind să se accelereze fără nicio explicație. Aceste regiuni se numesc „rădăcini cratonice” și sunt cele mai vechi și mai imobile secțiuni ale plăcilor tectonice continentale. Acestea sunt văzute uneori ca niște munți răsturnați, care se întind până la 320 de kilometri adâncime, potrivit IFL Science.

Pentru a explica datele seismice, echipa a început să se joace cu posibila compoziție a acestor rădăcini. Ei au ajuns la concluzia că, dacă aceste structuri conțin între 1 și 2 procente de diamant, atunci viteza undelor seismice are sens.

Acest lucru ar putea părea puțin în ceea ce privește cantitatea totală de material din crustă și manta, dar este de 1.000 de ori mai mult diamant decât se aștepta.

Diamantele se formează în condiții de temperaturi și presiuni extrem de ridicate

„Acest lucru arată că diamantul nu este poate acest mineral exotic, ci, la scara geologică a lucrurilor, este cât se poate de comun. Nu putem ajunge la el, dar există mai multe diamante acolo decât am crezut vreodată. Sunt dovezi circumstanțiale, dar am pus totul cap la cap. Am trecut în revistă toate posibilitățile diferite, din toate unghiurile, iar aceasta este singura care a rămas ca explicație rezonabilă”, a declarat în 2018 dr. Ulrich Faul, autorul principal de la MIT.

Diamantele se formează în condiții de temperaturi și presiuni extrem de ridicate, care se găsesc sub scoarța terestră. Motivul pentru care sunt rare este că acestea se apropie de suprafață doar în cadrul unor erupții specifice care sculptează conducte geologice din roci numite kimberlite. Prin urmare, o concentrație mare a acestora în adâncul scoarței nu este o ipoteză prea bizară.

Vă mai recomandăm și: 

Structuri antice de piatră găsite în Arabia Saudită au dezvăluit ritualuri misterioase

Oceanul uriaș de sub picioarele noastre. Cât de mare este rezervorul din interiorul Pământului?

Oamenii de știință au identificat substanța care ar fi putut da naștere vieții pe Pământ

Diamantele, adevărate capsule ale timpului, păstrează indicii din trecutul planetei

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase