Home » D:News » Inteligența Artificială poate deveni o amenințare la adresa siguranței naționale

Inteligența Artificială poate deveni o amenințare la adresa siguranței naționale

Inteligența Artificială poate deveni o amenințare la adresa siguranței naționale
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 17.06.2023

Creatorii Inteligenței Artificiale ar trebui să renunțe la idealul lor „tech-utopic”, atrag atenția organismele de control, care sunt îngrijorate că noile tehnologii ar putea fi utilizate pentru a manipula indivizii vulnerabili.

Jonathan Hall KC, al cărui rol este acela de a verifica legislația împotriva terorismului, a subliniat că amenințarea la adresa securității naționale venite din partea Inteligenței Artificiale a devenit și mai vizibilă, iar tehnologia poate fi manipulată conform intențiilor teroriștilor.

Specialistul a mai atras atenția că până acum, ne-am concentrat asupra eventualelor beneficii pe care inteligența artificială le-ar putea produce, însă am neglijat modul în care teroriștii ar putea să o utilizeze pentru a conduce atacuri.

Teroriștii ar putea manipula inteligența artificială

„Aceștia au nevoie să fie lângă un mic neo-nazist în vârstă de 15 ani și să vadă împreună ce ar putea să provoace. Trebuie să întărim apărarea împotriva a ceea ce știm că oamenii ar putea să facă cu ea (inteligența artificială, n.r.)”, a spus Hall, potrivit The Guardian.

Acesta s-a mai arătat preocupat și de faptul că chatboții pot convinge indivizii vulnerabili să lanseze atacuri teroriste.

„Ceea ce mă îngrijorează este gradul ridicat al oamenilor de a fi receptivi, iar computerul este complet în afara controlului. Limbajul, în contextul siguranței naționale, contează, pentru că, în ultimă instanță, limbajul este cel care convinge oamenii să facă anumite lucruri”, a mai punctat specialistul în legislația antiteroristă.

Mai mult decât atât, serviciile de securitate sunt în mod particular preocupate de capacitatea inteligenței artificiale de a manipula copiii, aceștia reprezentând, deja, o categorie din ce în ce mai prezentă în dosarele MI5 (serviciul de securitate al Marii Britanii).

Cât de important este limbajul în mediul virtual?

La rândul lui, Alexander Blanchard, cercetător în domeniul eticii digitale, a spus că serviciile din Marea Britanie tratează cu seriozitate astfel de provocări venite din partea Inteligenței Artificiale.

„Este foarte multă implicare în mijlocul legiuitorilor din domeniul apărării și securității pentru a înțelege ce anume se întâmplă, cum indivizii pot folosi Inteligența Artificială și ce amenințări prezintă”, a spus acesta.

Se pare că influența materialelor negative devin eficiente într-un timp foarte scurt. De exemplu, recent, Matthew King, un tânăr de 19 ani, a fost închis pentru că ar fi pus la cale un atentat terorist, experții subliniind viteza cu care acesta s-a radicalizat după ce a urmărit un materiale extremist din online.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Directorul OpenAI avertizează că Inteligența Artificială ar putea cauza „extincția” omenirii

Prima statuie din lume creată de Inteligența Artificială. Ce artiști reunește?

Situri arheologice noi, identificate cu Inteligența Artificială

Un satelit chinez controlat de Inteligența Artificială a început să se comporte ciudat

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase