Home » D:News » Fumul de la incendiile de vegetație din Canada a ajuns în Europa

Fumul de la incendiile de vegetație din Canada a ajuns în Europa

Fumul de la incendiile de vegetație din Canada a ajuns în Europa
Foto: NASA Earth Observatory
Publicat: 01.07.2023

Funinginea și fumul de la incendiile de vegetație din Canada au traversat Atlanticul și plutesc acum deasupra Europei de Vest.

Imaginile surprinse în ziua de luni, 26 iunie, de satelitul Terra al NASA arată norul enorm de carbon negru care se extinde deasupra a mai mult de 3.220 de kilometri de ocean, răspândindu-se și deasupra Portugaliei și Spaniei.

Potrivit Institutului Portughez pentru Mare și Atmosferă (IPMA), fumul de la incendiile de vegetație a ajuns în insulele Azore pe 25 iunie, înainte de a continua spre Peninsula Iberică. Format din particule fine și gaze precum monoxidul de carbon, norul este de așteptat să lase o ceață peste anumite părți ale Europei înainte de a se disipa pe 29 iunie.

Cel mai grav sezon de incendii din Canada

Canada se află în prezent în mijlocul celui mai grav sezon de incendii înregistrat, Serviciul Copernicus de Monitorizare a Atmosferei al UE estimând că a fost eliberată o cantitate record de 160 de milioane de tone de carbon începând cu luna mai.

Începând cu 28 iunie, Canadian Interagency Forest Fire Centre raportează că în prezent există 487 de incendii active în țară, dintre care 253 sunt considerate a fi „scăpate de sub control”, scrie IFLScience.

De asemenea, agenția mai transmite că incendiile din acest an au ars o suprafață de 7,9 milioane de hectare.

Pe lângă distrugerea unor cantități masive de pădure, flăcările necruțătoare au stârnit și o problemă majoră de sănătate publică, deoarece fumul se răspândește în zonele populate. Calitatea aerului din Montreal este în prezent clasată ca fiind cea mai proastă din lume, în timp ce au fost emise avertismente privind calitatea aerului în numeroase orașe din Vestul Mijlociu al SUA.

Potrivit BBC, poluarea aerului în locuri precum Chicago și Michigan a atins acum un nivel considerat „foarte nesănătos”, deși situația nu este la fel de gravă precum era în New York la începutul lunii iunie, atunci când contaminarea cu fum a crescut de cinci ori peste limita sigură.

Cum a influențat acest fum calitatea aerului din Europa?

În Europa, se raportează că fumul persistă la altitudini de peste 1.000 de metri, ceea ce înseamnă că este puțin probabil să provoace o deteriorare a calității aerului sau să reprezinte o amenințare pentru sănătatea umană. Cu toate acestea, senzorii din Franța și Spania au detectat o creștere semnificativă a adâncimii optice a aerosolului, fapt ce indică nivel de ceață.

Potrivit Met Office, din Marea Britanie, este probabil ca fumul persistent să continue să afecteze claritatea aerului și a cerului în zilele următoare și ar putea provoca unele răsărituri și apusuri spectaculoase.

Vă recomandăm să citiți și:

Ce soluție a găsit China la problema reintrării în atmosferă a rachetelor sale?

Cât au cheltuit turiştii în România în primele luni ale anului?

ChatGPT a ținut o predică într-o biserică și le-a spus credincioșilor să depășească frica de moarte

Un vulcan din Hawaii care erupe a început să scuipe cu „părul lui Pele”

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase