Home » D:News » Care este regiunea din lume cea mai dependentă de ajutor?

Care este regiunea din lume cea mai dependentă de ajutor?

Care este regiunea din lume cea mai dependentă de ajutor?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 01.11.2023

Regiunea Insulelor Pacificului este cea mai dependentă de ajutor din lume. Competiția geopolitică pentru influență alimentează niveluri record de asistență pentru dezvoltare, potrivit unui studiu citat de Reuters.

Insulele din Pacific au primit peste 40 de miliarde de dolari în asistență pentru dezvoltare între 2008 și 2021, finanțarea dezvoltării jucând un rol mai important în aceste economii decât în orice altă parte a lumii, arată Harta ajutorului în Pacific a Institutului Lowy.

Sprijinul bugetar direct pentru guvernele insulelor din Pacific a crescut în 2021, ajungând la 40% din totalul finanțării pentru dezvoltare.

Cele mai dispersate populații din lume

Țările insulare din Pacific găzduiesc unele dintre cele mai mici, cele mai îndepărtate și cele mai dispersate populații din lume din punct de vedere intern, ceea ce reprezintă provocări semnificative pentru realizarea unor căi de dezvoltare mai tradiționale”, a declarat Alexandre Dayant, director adjunct al Centrului de Dezvoltare Indo-Pacific al Institutului Lowy.

Economiile se bazează pe o gamă restrânsă de venituri, din turism, licențe de pescuit, exporturi de mărfuri și mobilitatea forței de muncă în străinătate, iar impactul schimbărilor climatice, inclusiv creșterea nivelului mării și fenomenele meteorologice extreme, amenință mijloacele de subzistență.

Aproximativ 39% din toate ajutoarele promise pentru regiune în 2021 au fost legate de climă, dar finanțarea pentru climă rămâne sub nivelurile necesare, potrivit raportului Lowy.

Cine este cel mai mare donator al Insulelor din Pacific?

Australia este cel mai mare donator al Insulelor din Pacific, oferind aproximativ 40% din totalul finanțării pentru dezvoltare, adică 17 miliarde de dolari între 2008 și 2021. China este următoarea țară donatoare ca mărime (3,9 miliarde de dolari).

Dinamica geopolitică și concurența pentru influență au contribuit la o creștere a finanțării pentru dezvoltare în regiune, se arată în raportul Lowy.

Australia și Japonia au sporit semnificativ sprijinul pentru dezvoltare în 2021, după pandemia COVID-19, în timp ce China a trecut la un ajutor „redus și mai bine direcționat politic”, direcționând 241 de milioane de dolari către o mână de țări cu care a stabilit recent legături diplomatice.

Insulele Solomon, acord de securitate cu China

Mărimea medie a proiectelor chinezești a „scăzut semnificativ” de la 40 de milioane de dolari între 2013 și 2019, la aproximativ 5 milioane de dolari, se arată în raport.

În 2021, cea mai mare tranzacție înregistrată de Pacific Aid Map a fost împrumutul de 466 de milioane de dolari australieni (297 de milioane de dolari) acordat de Australia pentru Papua Noua Guinee.

Papua Noua Guinee, care a încheiat un acord de cooperare în domeniul apărării cu Statele Unite în luna mai, reprezintă 73% din PIB-ul regiunii și a primit aproximativ 43% din totalul finanțării pentru dezvoltare.

Insulele Solomon, care au un acord de securitate cu China, primește a doua cea mai mare parte, cu 13%.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase