Home » D:News » Cel mai mare aisberg din lume a făcut „o piruetă de 360 de grade”

Cel mai mare aisberg din lume a făcut „o piruetă de 360 de grade”

Credit foto: British Antarctic Survey (BAS)
Publicat: 21.02.2024

Cel mai mare aisberg din lume, numit A23a, a fost observat în timp ce a făcut „o piruetă de 360 de grade” în timp ce plutește în Antarctica.

Aisbergul A23a a revenit în atenția lumii în noiembrie 2023 după ce oamenii de știință de la British Antarctic Survey (BAS) au anunțat că structura s-a pus din nou în mișcare, după o pauză de peste trei decenii.

Aisbergul plutește momentan prin apele Mării Weddell și este în drum spre „Aleea Aisbergurilor”, o rută parcursă de multe aisberguri după ce se despart de Antarctica.

Mega-aisbergul A23a a făcut „o piruetă de 360 de grade”

Cercetătorii de la BAS au publicat imagini cu mega-aisbergul A23a în timp ce făcea „o piruetă de 360 de grade”. Imaginile au fost surprinse între decembrie 2023 și februarie 2023 cu MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer), instrument aflat la bordul sateliților Terra și Aqua de la NASA.

Aisbergul A23a are o înălțime de 400 de metri, acoperă o suprafață de 4.000 de kilometri pătrați și este monitorizat îndeaproape de cercetătorii de la BAS. Imaginile cu „pirueta” pot fi văzute AICI!

A23a s-a format în august 1986, atunci când s-a desprins de coasta Antarcticii, iar la scurt timp s-a împotmolit, astfel că a rămas pe loc timp de 40 de ani.

Care a fost cel mai mare aisberg din istorie?

Pentru scurt timp, nu a mai fost cel mai mare aisberg al lumii, atunci când A76 s-a desprins de calota Ronne din Marea Weddell, în mai 2021. Acel aisberg măsura 4.320 de kilometri pătrați, dar mai apoi s-a fragmentat în trei bucăți.

Potrivit IFLScience, chiar și A23a este relativ mic în comparație cu cel mai mare aisberg din istorie, observat în noiembrie 1956. Dimensiunea sa nu este cunoscută, având în vedere că la acea vreme nu existau imaginile prin sateliți, dar este estimat că avea o lungime de 335 de kilometri și o lățime de 97 kilometri, cu o suprafață de 31.000 de kilometri pătrați.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un pinguin complet alb a fost filmat în Antarctica

Avionul NASA C-130 a efectuat primul zbor în Antarctica

Aproape jumătate din gheața din Antarctica s-a topit din cauza schimbărilor climatice

Pinguini mumificați de acum 5.000 de ani, găsiți în Antarctica

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase