Home » D:News » Iată vulcanul care a erupt de 13 ori într-o singură zi!

Iată vulcanul care a erupt de 13 ori într-o singură zi!

Publicat: 03.03.2024

Vulcanul care a erupt de 13 ori în 24 de ore, Popocatépetl, este cel mai periculos vulcan activ din Mexic. Activitatea sa vulcanică perturbă zborurile din zonă și a determinat autoritățile să-i avertizeze pe oameni să nu urce pe vulcan.

Popocatépetl, care înseamnă „munte fumegând” în limba aztecă Nahuatl, se află în centrul Mexicului, la aproximativ 72 de kilometri sud-est de Ciudad de Mexico. Vulcanul acoperă capitala și zona înconjurătoare cu nori denși de cenușă începând de marți (27 februarie).

Vulcanul care a erupt de 13 ori într-o singură zi a trecut prin mai multe perioade de activitate și de adormire în ultimii 500.000 de ani, ultima erupție majoră având loc acum peste o mie de ani. Faza sa activă actuală a început în 1994.

Vulcanul care a erupt de 13 ori într-o singură zi este cel mai periculos din Mexic

Aproximativ 25 de milioane de oameni locuiesc într-un cerc de 96 de kilometri în jurul vulcanului, dar oficialii care monitorizează activitatea sa nu cred că erupțiile prezintă un risc imediat pentru locuitori, cu condiția ca aceștia să stea la distanță.

„Nu încercați să urcați pe vulcan, deoarece au loc explozii care aruncă fragmente incandescente, așa cum s-a văzut recent. Respectați raza de excludere de 12 kilometri de la crater, aflarea în această zonă nu este sigură. În caz de ploi torențiale, stați la distanță de fundul râurilor, din cauza pericolului de alunecări de noroi”, a scris Centrul Național pentru Prevenirea Dezastrelor din Mexic (CENAPRED) într-o alertă de marți (27 februarie).

Cenușa a ajuns și în interiorul avioanelor de pe Aeroportul Internațional Benito Juárez din Ciudad de Mexico, determinând anularea a cel puțin 22 de zboruri, conform oficialilor aeroportului. Norul de cenușă a dus și la închiderea temporară a Aeroportului Internațional Puebla, aflat în apropierea vulcanului. Dacă fumul continuă, oficialii aeroportului au avertizat miercuri (28 februarie) că „operațiunile ar putea fi suspendate”.

„Cenușa vulcanică poate fi o amenințare gravă”

Cenușa vulcanică este periculoasă pentru avioane, deoarece reduce semnificativ vizibilitatea și textura sa abrazivă poate eroda palele unui motor cu reacție. În plus, particulele de sticlă mici din cenușă se pot topi și deveni lipicioase la contactul cu camera de ardere a motorului.

„Cenușa vulcanică transportată de vânt poate fi o amenințare gravă pentru aviație chiar și la sute de kilometri distanță de o erupție”, a scris Institutul American de Geologie într-un articol de pe blogul său.

„Atunci când este aspirată într-un motor cu reacție, cenușa vulcanică erodează palele turbinei, iar cenușa topită se poate lipi de părți critice, provocând defectarea motorului”, a completat Institutul, citat de Live Science.

Vă recomandăm să citiți și:

Cât de mare a fost cel mai mare fulg de zăpadă văzut vreodată?

Test de cultură generală. Câți fulgi de zăpadă cad în lume în fiecare an?

Tundra se topește din cauza incendiilor de vegetație

Una dintre cele mai extreme furtuni magnetice din istoria Pământului s-a întâmplat în 1872

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase