Home » D:News » Împădurirea ar putea face mai mult rău decât bine, arată un studiu

Împădurirea ar putea face mai mult rău decât bine, arată un studiu

Împădurirea ar putea face mai mult rău decât bine, arată un studiu
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 25.03.2024

Cercetătorii de la Universitatea din Sheffield, Regatul Unit au folosit modele computerizate, care simulează solul, oceanul și atmosfera, pentru a studia impactul împăduririi în scenariile climatice viitoare.

În timp ce sporește eliminarea dioxidului de carbon (CO2) din atmosferă, împădurirea modifică, de asemenea, compoziția atmosferică și întunecă suprafața solului, reducând potențialul de combatere a schimbărilor climatice.

Combinarea împăduririi cu alte strategii de atenuare a schimbărilor climatice este vitală pentru o acțiune mai eficientă pe termen lung în domeniul climei, potrivit EurekAlert.

Cercetarea, condusă de oamenii de știință de la Universitatea din Sheffield și publicată în revista Science, oferă o nouă perspectivă asupra impactului mai larg al împăduririi asupra climei Pământului, indicând că impactul pozitiv al acesteia este potențial mai mic decât se credea anterior.

Strategiile de eliminare a carbonului, cum ar fi împădurirea, alături de eforturile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, au fost recunoscute ca măsuri esențiale pentru a reduce riscul unor schimbări climatice periculoase în viitor.

Scenarii climatice viitoare

Simulând extinderea pădurilor la nivel mondial cu ajutorul unor tehnici avansate de modelare computerizată, cercetătorii de la Universitatea din Sheffield, în colaborare cu universitățile din Leeds și Cambridge, cu NCAR și cu WWF, au descoperit că, deși împădurirea crește absorbția dioxidului de carbon din atmosferă, alte reacții complexe ale sistemului terestru ar putea, împreună, să compenseze parțial aceste beneficii cu până la o treime.

„Publicul este bombardat cu mesaje despre schimbările climatice, iar sugestia că puteți planta copaci pentru a vă compensa emisiile de carbon este larg răspândită. Multe întreprinderi oferă acum posibilitatea de a planta un copac la o achiziție, iar unele țări intenționează să extindă, să conserve și să refacă pădurile”, a explicat Dr. James Weber, de la Școala de Bioștiințe a Universității din Sheffield, autorul principal al studiului.

„Copacii pot contribui la combaterea schimbărilor climatice, dar trebuie să fim atenți când ne bazăm pe ei. Trebuie să evaluăm în detaliu împădurirea, precum și alte strategii de atenuare a schimbărilor climatice. Acest lucru va ajuta la identificarea limitărilor și a consecințelor neintenționate, astfel încât acestea să poată fi reduse la minimum acolo unde este posibil.”

Împădurirea modifică și compoziția atmosferică

Studiul, care a simulat o împădurire pe scară largă în două scenarii viitoare – unul cu eforturi minime de combatere a schimbărilor climatice și altul cu măsuri extinse de atenuare a efectelor, alături de împădurire – a constatat că împădurirea duce la o mai mare eliminare a dioxidului de carbon (CO2).

Cu toate acestea, ea reduce, de asemenea, reflectivitatea suprafeței terestre (deoarece copacii sunt mai întunecați decât pășunile) și modifică concentrațiile atmosferice ale altor gaze cu efect de seră (metan și ozon) și ale unor particule mici numite aerosoli.

În total, aceste efecte indirecte compensează parțial beneficiile reducerii de CO2, cu până la 30%.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Țara în care mașinile emit cea mai mare cantitate de dioxid de carbon

Bacteriile din adâncul Pământului pot transforma dioxidul de carbon în cristale

Concluziile unui studiu: Lăsați pădurile să se dezvolte pentru a capta carbon

Seceta din pădurea amazoniană, evenimentul climatic devastator din 2023

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase