Cea mai mică maimuță cunoscută a fost descoperită în Germania, rămășițele datând de acum 11 milioane de ani. Se estimează că micuța creatură, cu mult mai mică decât orice altă maimuță mare cunoscută, cântărea 10 kg, adică aproximativ cât un copil mic.
Specia, numită Buronius manfredschmidi, este un hominid străvechi, care face parte din familia ancestrală care a dat naștere oamenilor moderni, gorilelor și cimpanzeilor.
„Această nouă specie este mult mai mică decât orice hominid viu sau fosil. Acest lucru îl face destul de neobișnuit”, a declarat profesorul Madelaine Böhme, paleontolog la Universitatea din Tübingen, care a condus cercetarea.
Un alt element surprinzător este faptul că se crede că specia nou descoperită a coexistat cu un alt hominid mult mai mare, numit Danuvius guggenmosi. Rămășițele fosile ale maimuței mai mari fuseseră datate anterior în aceeași perioadă, în același sit fosil din Bavaria.
Noua maimuță în miniatură este reprezentată de rămășițele parțiale a doi dinți și a unei rotule, a căror mărime și formă sugerează că Buronius era un cățărător priceput. Smalțul subțire și uzura ușoară a dinților indică faptul că avea o dietă formată din fructe și frunze moi. Dimensiunile sale mici i-ar fi permis să trăiască la înălțimea copacilor, notează The Guardian.
În schimb, Danuvius era mult mai înalt și mai robust, se crede că era omnivor, iar unii susțin că adaptările pentru a suporta sarcini la nivelul articulațiilor genunchilor sale reprezintă dovada unei forme primitive de bipedism.
Diferențele de stil de viață sunt susceptibile de a fi permis celor două specii să împartă un habitat fără a intra în competiție pentru resurse, la fel ca gibonii și urangutanii moderni din Borneo și Sumatra. Descoperirea ar putea ajuta oamenii de știință să înțeleagă diversitatea hominizilor în timpul epocii Miocenului târziu, când cel puțin 16 specii de maimuțe mari erau prezente în Europa.
Profesorul Böhme a mai explicat că nu este clar cum a ajuns Buronius să fie atât de mic, în comparație cu alți hominizi, dar una dintre posibilități este că dimensiunea sa i-a permis să ocupe o nișă ecologică diferită de cea a vecinului său mai mare. O altă posibilitate este că Buronius reprezintă o versiune mai ancestrală a maimuțelor mari.
„Este greu de spus de ce nu există hominizi mici care să trăiască astăzi. În liniile de evoluție, în mod normal, începi mic și devii mai mare, iar [odată ce ești mai mare] în mod normal nu te mai întorci”, a spus ea.
Maimuțele urlătoare din Mexic cad moarte din copaci din cauza căldurii extreme
Maimuțele capucin folosesc pietre și bețe pentru a căuta mâncare în pământ
Cercetătorii chinezi au clonat pentru prima oară o maimuță rhesus