S-a constatat că yoga sporește materia cenușie și modifică rețelele neuronale. Acum sunt avansate teorii potrivit cărora yoga ar putea fi folosită pentru a ajuta la îmbunătățirea sănătății mintale a oamenilor.
Practica yoga datează de peste 2.000 de ani, din India antică. Deși astăzi există multe tipuri diferite de yoga – de la yin yoga meditativă la vinyasa fluidă – prin utilizarea mișcării, a meditației și a exercițiilor de respirație, toate formele se concentrează pe o conexiune minte-corp.
Există din ce în ce mai multe dovezi că yoga nu are doar beneficii fizice, ci poate fi bună și pentru minte. Unii cercetători speră chiar că ar putea fi o modalitate promițătoare de a ajuta persoanele cu tulburare de stres posttraumatic (PTSD) să facă față simptomelor.
Cu siguranță, cercetările privind beneficiile fizice ale yoga sunt numeroase. Primul lucru pe care ar trebui să îl știe oricine nu a încercat yoga este că aceasta poate fi surprinzător de obositoare. Aceasta îmbunătățește forța, flexibilitatea și capacitatea cardio-respiratorie.
Studiile au arătat că yoga poate îmbunătăți rezistența și agilitatea. Poate preveni rănile (deși poate fi, de asemenea, o cauză a rănilor dacă nu este practicată corect) și poate îmbunătăți performanțele în alte sporturi – printre susținători numărându-se fotbaliști de talie mondială, fotbaliști americani și jucători de baschet.
Și există un număr tot mai mare de cercetări care arată că yoga poate fi benefică pentru o gamă largă de probleme de sănătate, potrivit BBC.
De exemplu, în cazul persoanelor care suferă de epilepsie, s-a constatat că practicarea yoga reduce semnificativ numărul crizelor – sau chiar le previne complet. Yoga a fost utilizată ca intervenție pentru a ajuta la gestionarea diabetului de tip 2, pentru a reduce durerea cronică și pentru a ajuta la reabilitarea în caz de accident vascular cerebral. De asemenea, yoga s-a dovedit a fi mai eficientă decât fizioterapia în îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu scleroză multiplă, iar un studiu sugerează chiar că ar putea fi benefică pentru supraviețuitorii cancerului.
Yoga vă poate ajuta, de asemenea, să duceți o viață sănătoasă mai mult timp, spune Claudia Metzler-Baddeley, neurolog cognitiv la Centrul de imagistică pentru cercetarea creierului al Universității Cardiff (Cubric) din Regatul Unit.
Dar s-a constatat că yoga modifică și structura creierului. Studiile arată că practicarea yoga are un impact pozitiv atât asupra structurii, cât și asupra funcției unor părți ale creierului, inclusiv hipocampul, amigdala, cortexul prefrontal, cortexul cingulat și rețelele cerebrale, inclusiv rețeaua modului implicit, parte a creierului implicată în introspecție și gândire autodirijată. Unii cercetători spun că acest lucru ar putea însemna că are potențialul de a atenua declinul legat de vârstă și neurodegenerativ de acolo.
Cercetările lui Metzler-Baddeley se concentrează pe mecanismele cognitive și neuronale ale îmbătrânirii și neurodegenerației.
„Credem că inflamația accelerează îmbătrânirea – care poate fi cauzată de stresul cronic. Hormonii stresului, cum ar fi cortizolul, provoacă inflamații, care pot determina creșterea tensiunii arteriale. Aceștia sunt, desigur, factori de risc pentru îmbătrânirea nesănătoasă”, spune ea.
Meditația și mindfulness, adaugă ea, fac parte integrantă din practica yoga și „par să inducă schimbări în rețelele cerebrale care sunt importante pentru metacogniție, metaconștiință și reglarea răspunsurilor emoționale la stres”.
Cu ce recomandă specialiștii în sănătate să înlocuim sarea de masă obișnuită?
Secretul pentru o genuflexiune corectă. O mișcare simplă, cheia sănătății pe termen lung
Nu doar uleiul, ci și frunzele de măslin sunt bune pentru sănătate
Fumatul dăunează chiar și salariului, nu doar sănătății, arată un studiu