În 1788, un bărbat cunoscut sub numele de „AB” a publicat primul anunț personal cunoscut din New York în Impartial Gazetteer, potrivit istoricului Francesa Beauman.
El căuta o femeie „sub 40 de ani, care să nu fie diformă și care să dețină cel puțin o mie de lire sterline”. Descriindu-se drept „un tânăr domn cu familie și avere, care a venit recent în oraș”, anunțul a fost biografia Tinder a vremii sale, potrivit BBC.
Nu se știe dacă AB a primit vreun răspuns la anunțul său. Dar, aproape 200 de ani mai târziu, New York-ul a fost gazda unei alte abordări inedite în materie de întâlniri – potrivirile pe calculator.
Inventat de Bob Ross, un programator la IBM, și de contabilul Lewis Altfest, Tact (sau Technical Automated Compatibility Testing) a fost lansat în New York acum 60 de ani, în 1965. La început limitat la Upper East Side, s-a extins în curând la întregul oraș și mii de oameni s-au înscris pentru a fi potriviți de calculator.
Fiecare candidat trebuia să plătească 5 dolari (2 lire sterline) și să completeze un chestionar, care urma să fie folosit pentru a potrivi persoanele „pe trei niveluri”, potrivit lui Ross: factori socio-culturali, opinii și valori și factori psihologici.
Răspunsurile erau introduse în computer, care genera apoi presupusele perechi de sex opus. Întâlnirile între persoane de același sex nu erau o opțiune.
„Nu este un serviciu de brokeraj matrimonial. Este un nou mod distractiv de a cunoaște oameni noi, deschis pentru toți oamenii care iubesc distracția între 18 și 45 de ani. Oamenii intră în Tact pentru o serie de motive. Unii dintre oameni intră doar pentru a cunoaște oameni noi, pentru a obține o mulțime de întâlniri. Unii oameni vor să devină mai serioși, sunt interesați să formeze o relație mai durabilă, iar apoi sunt oameni care vor doar să se căsătorească.”, spunea Ross.
Întrebările de potrivire au fost aprobate de psihologul. Salvatore V Didato, care a considerat că există „o mare nevoie socială” pentru servicii precum Tact. Chestionarul Tact a inclusd o serie de afirmații cu care respondenții trebuiau să fie fie de acord sau nu, cum ar fi: „Îmi fac griji cu privire la relațiile mele cu oamenii – da. Îmi plac oamenii care își exprimă afecțiunea liber – da. De cele mai multe ori mă comport ca un independent – nu. Îmi place să merg la petreceri – da”.
Deși creatorii au fost mândri de detaliile celor „trei niveluri” de testare a compatibilității, săgețile lui Cupidon nu au fost întotdeauna la țintă. „Am combinat un frate mai mare cu sora lui mai mică. Asta nu a ieșit prea bine”, a recunoscut Ross.
Oamenii de știință au creat Tinder pentru speciile de scoici amenințate
Adevărul, chiar și atunci când doare, poate face relațiile mai puternice, arată un studiu
O femeie care a crezut că are o relație cu Brad Pitt a pierdut aproape 1 milion de euro
Cum faci să funcționeze o relație – sfaturile avocaților de divorțuri