O lege privind avortul extrem de restrictivă din statul american Georgia, cunoscută sub numele de „Legea bătăilor inimii”, obligă familia unei femei aflate în moarte cerebrală să o mențină conectată la aparate timp de luni întregi, pentru ca sarcina să poată fi dusă la termen. Totul, pe cheltuiala familiei.
Potrivit postului de televiziune WXIA-TV din Atlanta, Adriana Smith, o asistentă medicală în vârstă de 30 de ani de la Spitalul Universitar Emory, a fost declarată în moarte cerebrală în urmă cu peste 90 de zile, după ce medicii au descoperit cheaguri de sânge la nivelul creierului.
Cazul, de o cruzime revoltătoare, scoate la iveală consecințele dramatice ale restricțiilor privind drepturile reproductive în SUA, mai ales după anularea deciziei Roe v. Wade în 2022, care garanta anterior dreptul constituțional la avort la nivel federal.
Potrivit mamei sale, April Newkirk, Adriana ajunsese la spital acuzând dureri de cap severe, dar a fost externată după administrarea unui tratament simptomatic. A doua zi dimineață, însă, s-a trezit brusc, făcând zgomote puternice, iar partenerul ei a alertat imediat serviciile de urgență. Când medicii au efectuat în sfârșit un CT, era deja prea târziu pentru intervenție chirurgicală, presiunea intracraniană atinsese niveluri fatale.
O lege privind avortul îi obligă pe medici să țină în viață o femeie însărcinată aflată în moarte cerebrală până când va naște. Deși Smith este oficial în moarte cerebrală, ea nu a fost deconectată de la aparate din cauza legii „Living Infants Fairness and Equality” (LIFE), în vigoare în Georgia. Conform acestei legi, din momentul în care se detectează bătăi ale inimii fetale, avortul devine ilegal, inclusiv în cazuri de avort spontan.
Există excepții pentru viol, incest sau dacă viața mamei este în pericol. Totuși, cazul Adrianei Smith intră într-o zonă gri: deși funcțiile sale cerebrale au încetat, corpul ei continuă să trăiască artificial, iar fătul nu ar supraviețui dacă ea ar fi deconectată, ceea ce, conform interpretării legii, ar echivala cu întreruperea ilegală a unei sarcini viabile, scrie Futurism.
În prezent, Smith se află în a 21-a săptămână de sarcină, iar fătul va putea fi considerat viabil abia după săptămâna 32. Asta înseamnă cel puțin 11 săptămâni în care va fi ținută în viață artificial pentru a permite dezvoltarea copilului.
Mama ei, April Newkirk, susține că reprezentanții spitalului i-au spus că nu există alte opțiuni legale în acest moment. Ea își exprimă îngrijorarea nu doar pentru starea viitorului copil, care ar putea suferi probleme de sănătate severe, ci și pentru costurile enorme pe care familia va trebui să le suporte.
„(Ei) speră să ajungă măcar la 32 de săptămâni. Dar cu fiecare zi care trece, costurile cresc, traumele se adâncesc și apar tot mai multe întrebări”, a declarat Newkirk.
Reprezentanții Spitalului Emory au transmis că decizia lor s-a bazat pe „consensul experților clinici, literatura medicală de specialitate și consiliere juridică”.
Ironia sorții face ca această lege să fi fost, pentru scurt timp, anulată de o instanță locală, care decisese că statul nu are dreptul să intervină în deciziile reproductive personale înainte ca fătul să devină viabil. Însă Curtea Supremă din Georgia a anulat acea decizie, reactivând imediat legea LIFE, o mișcare criticată dur de organizațiile pentru drepturile femeilor.
„Nu știm ce și-ar fi dorit Adriana în această situație. Dar cred că fiecare femeie ar trebui să aibă dreptul de a decide pentru sine. Iar dacă ea nu mai poate decide, atunci ar trebui să o facă partenerul sau familia ei”, a spus mama pacientei.
Oamenii de știință tocmai au confirmat o ipoteză veche despre vitamina B1
Cum este afectat creierul de tulburările și privarea de somn?
Stresul ar putea înrăutăți simptomele respiratorii, scăzând calitatea vieții
Ce au descoperit cercetătorii atunci când au scanat creierul oamenilor cu ideologii autoritariste?