Deși este îmbucurător că expunerea la pesticide și riscurile asociate sarcinii încep să primească atenția cuvenită, totuși, un aspect important rămâne adesea omis: alimentația nu este principala sursă de expunere pentru cele mai multe femei, mai ales în mediul urban.
Molly Shave, biochimist specializat în sănătate ambientală, atrage atenția că, deși nivelurile de pesticide din alimente sunt reglementate, cercetările (inclusiv analizele de urină) arată că diferențele între copiii care consumă produse organice și cei care nu o fac sunt mai mici decât ne-am aștepta. Așadar, expunerea nu vine doar din farfurie.
În realitate, pesticidele sunt pulverizate în mod constant în jurul nostru: de administratorii clădirilor, vecini, autorități locale sau companii, pe trotuare, în parcuri, scări de bloc și chiar în interiorul locuințelor. Cu alte cuvinte, femeile însărcinate pot fi expuse acestor substanțe fără să le fi manipulat vreodată, potrivit The Guardian.
Un studiu din 2020 a arătat că femeile din mediul urban care foloseau pesticide în casă aveau același risc crescut de malformații congenitale ca cele expuse la deriva de pesticide din zonele agricole. Riscul de holoprosencefalie, una dintre cele mai frecvente malformații la naștere din SUA, era de trei ori mai mare în ambele cazuri.
Molly Shave subliniază că trebuie să mutăm discuția dincolo de alimente. Aceste substanțe toxice sunt prezente în aerul pe care îl respirăm și în spațiile în care trăim, adesea fără ca femeile să știe sau să își fi dat consimțământul.
Cu alte cuvinte, protejarea sarcinii nu înseamnă doar controale medicale sau suplimente prenatale, ci și aer curat, locuințe sigure și politici care pun sănătatea pe primul loc.
8 mituri despre Roma Antică. Vomitorium, statuile albe și femeile limitate la pragul casei
Alergia la spermă: motivul extrem de rar pentru care o femeie nu poate rămâne însărcinată
Regina Sobekneferu, prima femeie recunoscută oficial ca faraon. A condus un Egipt în declin