Un studiu recent pune sub semnul întrebării credința populară potrivit căreia cofeina ar putea proteja creierul de efectele nocive ale unei diete bogate în grăsimi și zahăr.
Cercetarea, publicată în revista Physiology & Behavior, arată că, deși alimentația nesănătoasă este clar asociată cu afectarea memoriei, consumul obișnuit de cofeină nu oferă protecție împotriva acestor efecte negative.
Cercetătorii Tatum Sevenoaks și Martin Yeomans au făcut două experimente conexe pentru a explora relația dintre dietă, cofeină și memorie la oameni.
În primul experiment, care a implicat 1.000 de voluntari sănătoși cu vârste între 18 și 45 de ani, rezultatele inițiale au sugerat un posibil efect protector. Persoanele care au raportat o dietă bogată în grăsimi și zahăr au observat, de asemenea, pierderi de memorie mai frecvente în viața de zi cu zi. Când cercetătorii au izolat componenta de grăsimi din dietă, consumul ridicat de cofeină părea să slăbească asocierea dintre consumul ridicat de grăsimi și problemele de memorie. La niveluri scăzute de consum de cofeină, o dietă bogată în grăsimi era puternic legată de problemele de memorie, dar această legătură dispărea la persoanele cu consum ridicat de cofeină.
Al doilea experiment a inclus 699 de voluntari și a adăugat o componentă importantă: măsurarea obiectivă a memoriei prin sarcina Verbal Paired Associates, în care participanților li s-au arătat perechi de cuvinte și li s-a cerut ulterior să-și amintească al doilea cuvâr dintr-o pereche când li s-a arătat primul.
Rezultatele au confirmat încă o dată că un consum mai mare de grăsimi și zahăr era asociat cu mai multe probleme de memorie raportate și cu performanțe mai slabe la testul obiectiv. Însă, de această dată, consumul de cofeină nu a moderat deloc relația dintre dietă și memorie. Persoanele care consumau cantități mari de cofeină erau la fel de predispuse să prezinte deficiențe de memorie legate de dietă ca și cele care consumau puțină sau deloc cofeină.
Un număr tot mai mare de studii, în principal pe animale, au arătat că dietele bogate în grăsimi și zahăr pot afecta memoria, în special funcțiile legate de hipocampus, o regiune a creierului vitală pentru învățare și memorare.
Deși cofeina îmbunătățește vigilența și timpul de reacție, impactul său asupra memoriei a fost mai puțin clar. Unele cercetări pe modele animale au sugerat că cafeina ar putea avea proprietăți neuroprotectoare, protejând potențial împotriva deficitelor de memorie induse de o dietă bogată în grăsimi și zahăr. Totuși, acest potențial efect protector nu fusese investigat în profunzime la populațiile umane.