Home » D:News » Body art – forma de comunicare preferata de oamenii din Neanderthal

Body art – forma de comunicare preferata de oamenii din Neanderthal

Body art – forma de comunicare preferata de oamenii din Neanderthal
Publicat: 28.03.2008
“Neanderthalienii aveau pielea palida si cel mai probabil, foloseau pigmentii inchisi pentru a se colora in dorinta de a imita pielea animalelor. Si de vreme ce arta performata pe corp este o forma de comunicare, asta implica ca acestia puteau vorbi.”

Francesco d’Errico, arheolog la Universitatea din Bordeaux, a identificat cantitati mari de pigmenti, marturii ale existentei oamenilor de Neanderthal in Europa. Impreuna cu Marie Soressi de la Institutul Max Planck pentru antropologie evolutionista din Germania, d’Errico a recuperat sute de blocuri de mangan negru din doua situri aflate in Franta, unde au locuit oamenii din Neanderthal. Acestora li se adauga si alte dovezi identificate in alte 39 de tari.
Pigmentii nu erau folositi doar pentru camuflarea corpului, ci si ca instrumente pentru desen, cu ajutorul carora au fost realizate picturile abstracte din pesteri.

“Pictarea corpului este o dovada de netagaduit a comunicarii simbolice. Mai mult decat atat, tehnica prin care aceste simboluri au fost facute, cat si intelesul pe care il poarta, nu puteau fi transmise decat prin intermediul limbajului.”, declara d’Errico.
Nu doar pictarea corpului este asociata cu aceasta forma de cultura a inceputurilor, ci si decorarea corpului cu podoabe confectionate din scoici. 
Felul  in care oamenii moderni  inteleg sa-si impodobeasca corpul variaza in functie de considerente geografice. Acelasi lucru era valabil si pentru oamenii din Neanderthal. Desenele si podoabele  lor erau o marca a unei culturi in stadiu incipient, constituind in acelasi timp o forma de comunicare simbolica.
Alte dovezi descoperite despre modul de viata al neanderthalienilor confirma existenta conceptului de cooperare sociala, relevat de obiceiurile de inmormantare pe care le practicau.

Controversele legate de faptul ca oamenii din Neanderthal puteau vorbi sau nu inca mai exista. Este clar ca acestia foloseau o forma de comunicare simbolica, insa raman intrebarile asupra felului in care performau comunicarea orala.
“Chiar daca oamenii din Neanderthal aveau calitati lingvistice, asta nu inseamna ca ei puteau vorbi in acelasi fel ca si oamenii. Acestia utilizau o forma de limbaj, insa abilitatile lor lingvistice si cognitive erau inferioare fata de cele ale oamenilor care i-au inlocuit”, sustine Phillip Lieberman, lingvist la Brown University.

Sursa: New Scientist 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase