Home » D:News » Ploile acide vor fi invinse de o molecula

Ploile acide vor fi invinse de o molecula

Ploile acide vor fi invinse de o molecula
Publicat: 14.08.2008
Expertii meteorologi din cadrul Universitatii din Pennsylvania au descoperit o molecula care este esentiala proceselor atmosferice care fac posibila descompunerea poluantilor responsabili de aparitia ploilor acide.

Reputata echipa de experti a reusit analiza si descifrarea in premiera a moleculei care a intrigat timp de 40 de ani generatii de oameni de stiinta. Conform acestora, detaliile procesarii chimice ale acidului nitric de catre atmosfera terestra nu au fost nicodata intelese pe deplin. Emisiile de poluanti sub forma de oxizi, cum este de exemplu acidul nitric sunt produse de activitatea industriala si de gazele de esapament. Acidul nitric este cel mai des intalnit oxid din cadrul temutelor ploi acide care devasteaza anual mii de hectare de padure din intreaga lume.
Noua molecula atmosferica are doua legaturi de hidrogen. Aceste legaturi sunt in mod obisnuit mai slabe decat legaturile formate in mod normal intre atomii unei molecule, cunoscuti sub denumitea de legaturi covalente. In mod normal legaturile covalente sunt de 20 de ori mai puternice decat legaturile de hidrogen. Insa in cazul acestei molecule, cele doua legaturi de hidrogen sunt suficient de puternice pentru a afecta procesele chimice din atmosfera.
Oamenii de stiinta considera ca dezvoltarea unei tehnologii care sa permita cultivarea acestei noi molecule in atmosfera, poate duce pe viitor la eliminarea ploilor acide.

Sursa : Science Daily
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase