Home » D:News » Templul zeului paianjen, descoperit in Peru

Templul zeului paianjen, descoperit in Peru

Templul zeului paianjen, descoperit in Peru
Publicat: 30.10.2008
Un templu vechi de 3000 de ani, care reproduce imaginea unui zeu painjen poate oferi noi indicii asupra civilizatilor mai putin cunoscute, care au trait in Peru cu mult timp in urma.

Templul a fost construit pe coasta nordica a Peru-ului de catre populatia cupisnique, care a populat zona in perioada 1500 – 1000 i.e.n. Edificiul reprezinta a treia descoperire arheologica din zona, in ultimii ani. Datele acumulate sugereaza ca cele trei situri repartizate de-a lungul a trei vai faceau parte dintr-un oras mare, in care aveau loc riturile religioase. “Intregul complex religios pastreaza fiecare stil arhitectural peruan pana la Inca, devenind unul dintre putinele situri din Peru care inregistreaza acest melanj”, declara Walter Alva, membru al echipei de arheologi.

Zeul paianjen apare des si in alte situri care dateaza din perioada de formare a Peru-ului, intre 1200 – 400 i.e.n. Imaginea din noul sit poarta mai multe semnificatii, combinand capul si gatul unui paianjen, gura unei pisici mari si ciocul unei pasari. Acesta este un simbol al vanatorii, prin urmare a hranei abundente, un semn al progresului si prosperitatii. “De asemenea, paianjenul are si o semnificatie politica”, adauga arheologul Igancio Alva. Alti cercetatori ai civilizatiilor vechi din Peru asociaza imaginea paianjenului cu vanatoarea, razboiul, puterea si …textilele.
Recentele descoperiri, departe de a dezlega misterele istoriei vechilor civilizatii peruane, dau nastere unor noi intrebari, pentru care arheologii si istoricii inca mai cauta raspunsuri.

Sursa: National Geographic

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase