Home » D:News » Luminile de pe Saturn raman un mister

Luminile de pe Saturn raman un mister

Luminile de pe Saturn raman un mister
Publicat: 13.11.2008
Cercetatorii sunt de acord asupra faptului ca luminile observate in zonele nordice ale planetei Saturn nu se aseamana cu nimic din ceea ce au vazut pana in prezent. Noile imagini captate nu fac decat sa mai adauge inca un punct pe lista necunoscutelor legate de Saturn.

Polul Nord al planetei se afla deja in atentia astronomilor, dupa ce acestia au observat formarea unui ciclon cu sase laturi, un fenomen care nu a putut fi explicat pana in prezent. De altfel, este pentru prima data cand un hexagon este observat in tiparul atmosferic.

Luminile aurorei nordice, monitorizate cu ajutorul spectrometrului Cassini, incalca, de asemenea, orice regula. Ca si aurora terestra, cea de pe Saturn este produsa de vantul solar, insa noile imagini observate in infrarosu au dezvaluit astronomilor o imagine total noua.
“Nu am mai vazut niciodata o astfel de aurora, nicaieri. Aceasta acopera o zona neobisnuit de mare a polului nordic. Banuiam ca formarea aurorei este o dovada a faptului ca zona este goala, insa faptul ca luminile sunt atat de stralucitoare, ramane un mister” declara Tom Stallard, autorul studiului care a aparut in revista Nature.

Aurora nordica de pe Saturn isi schimba marimea si intensitatea in mod dramatic, pe masura ce vantul solar variaza. Ocazional, aceasta dispare complet, pentru o perioada de cel putin 45 de minute.
“Aurora unica a planetei ne spune ca magnetosfera acesteia este speciala, iar procesul interactiunii cu vantul solar este unul neobisnuit”, este de parere Nick Achilleos din cadrul University College London.

Sursa: MSNBC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase