Prima pagină D:News

Vanarea animalelor modifica comportamentul acestora

Redactia Descopera.ro | 01.16.2009 | ● Vizualizări: 187
Vanarea animalelor modifica comportamentul acestora     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Un nou studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea din California evidentiaza un fapt mai putin cunoscut pana in prezent: efectele vanatorii asupra dezvoltarii si dinamicii speciilor animale. Rezultatele indica faptul ca, alaturi de alti factori de mediu, vanatoarea isi pune amprenta in mod ireversibil asupra comportamentului speciilor.

Studiul compara, pentru prima data, schimbarile care au avut loc in cazul speciilor vanate cu modificarile provocate de catre factori naturali, printre care inundatiile, bolile sau seceta, dar si cu schimbarile favorizate de alti factori umani, cum ar fi poluarea sau defrisarile masive care afecteaza habitatul natural. Una dintre explicatiile gasite de cercetatori pentru a motiva schimbarile de comportament la animale este ca vanatorii isi aleg tintele dintre indivizii maturi, care au talia si greutatea necesara sa devina adevarate trofee de vanatoare.
“In mod ironic, multe dintre regulile vantorii sau pescuitului chiar incurajeaza un astfel de comportament”, declara biologul Chris Darimont. Studiul, efectuat pe 29 de specii, a arata ca in 95% dintre cazuri, vanarea lor a reprezentat factorul principal al modificarii formei corpului si coarnelor, iar intr-un procent de 97% vanatoarea a influentat reproducerea animalelor la varste mai mici. Per total, vanarea animalelor a produs schimbari in comportamentul speciilor de peste 300%, se mentioneaza in lucrarea publicata in revista “Proceedings of the National Academy of Sciences”.

Sursa: Discovery