Home » D:News » Creaturile bizare din marile Antarcticii traiesc si in regiunea arctica

Creaturile bizare din marile Antarcticii traiesc si in regiunea arctica

Publicat: 16.02.2009
Creaturile bizare din marile Antarcticii traiesc si in regiunea arctica
Cel putin 235 de tipuri de creaturi criofile (iubitoare de temperaturi scazute) au fost descoperite prosperand atat in adancurile marilor arctice cat si in apele antarctice, intrigandu-i pe cercetatori cu privire la raspandirea vietii in cele doua regiuni polare ale Pamantului.

Pana de curand, in virtutea temperaturilor fierbinti, tropicele au fost privite ca o bariera de netrecut, pentru cele mai multe specii, intre Arctica si Antarctica. Numai cateva creaturi sunt cunoscute ca ar trai in ambele regiuni polare, precum balenele gri migratoare si randunicile de mare. Acum, aproximativ 235 de specii care traiesc in ambele mari polare, in ciuda distantei de 11.000 kilometri dintre ele, au fost identificate. Speciile care traiesc in ambele regiuni polare numara viermi de apa rece, crustacee, castraveti de mare, pteropode asemanatoare molustelor si multe alte organisme acvatice. “Se pare ca zonele arctica si antarctica ale planetei sunt mult mai asemanatoare decat ne asteptam”, sustine Ron O’Dor, cercetator al organizatiei Census of Marine Life. Studii genetice au fost derulate pentru a se confirma faptul ca cele 235 de specii sunt identice, rezultatele fiind pozitive.

Aceasta descoperire, alaturi de faptul ca marile inghetate sunt pline de viata, au ridicat serioase intrebari referitoare la originile speciilor polare si la felul in care au reusit ele sa populeze ambele capete ale Pamantului.  Intre teorii se numara posibilitatea ca unele specii sa fi fost transportate spre nord, din Antarctica, de curenti, de-a lungul platoului adanc al Oceanului Altantic, departe de suprafetele calde ale marilor tropicale, ce le-ar fi fost fatale. Se crede, de asemenea, ca erele glaciare ar fi sustinut acest exod al speciilor, pentru ca marile de pe intreg Pamantul ar fi scazut in temperatura, eveniment care le-ar fi oferit animalelor un mediu propice de deplasare. Totusi, numarul de specii comun celor doua zone este mare pentru a fi in intregime explicat de aceste fenomene, astfel incat, oamenii de stiinta deruleaza inca cercetari amanuntite pentru stabilirea cauzelor exacte.

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase