Home » D:News » Monta Ros Hut, adapostul alpin al viitorului

Monta Ros Hut, adapostul alpin al viitorului

Publicat: 27.03.2009
Montaniarzilor care se aventureaza pe versantii Alpilor Elvetieni le va fi deschis drumul de un stralucitor adapost independent energetic. Monta Ros Hut este un adapost montan construit de Clubul Alpin Elvetian la inaltimea de 2.883 metri deasupra nivelului marii, in Alpii Elvetieni. Adapostul foloseste tehnologie de ultima ora pentru a-si produse singur energia necesara, pentru a colecta apa si pentru a-si recicla deseurile.

Monta Ros Hut le este superior tuturor celorlalte adaposturi alpine mai ales prin faptul ca reduce cu o treime emisiile de dioxid de carbon, comparativ cu mai vechile constructii de acelasi fel.

Vizibil in zapada vesnica de pe munte ca un spot luminos menit sa-l ghideze pe calator, Monta Rosa are aspectul unei structuri metalice reflectorizante, fiind alcatuit la exterior din panouri fotovoltaice. In interior, vizitatorii vor observa o cladire structurata pe cinci etaje, din lemn, care gazduieste atat sali de mese cat si spatii comune pentru odihna.

Procesul de producere a adapostului a fost asistat de un program computerizat menit sa minimalizeze cantitatea de materiale necesare construirii si sa maximizeze utilizarea eficienta a acestora. Monta Ros Hut urmeaza sa fie inaugurat in aceasta vara si ramane de vazut daca adapostul futurist se va ridica la inaltimea asteptarilor.

 

Sursa: Environmental Graffiti

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase