Home » D:News » Pasarile de prada – arme biologice pentru combaterea rozatoarelor

Pasarile de prada – arme biologice pentru combaterea rozatoarelor

Pasarile de prada –  arme biologice pentru combaterea rozatoarelor
Publicat: 21.05.2009
In Israel, pasarile rapitoare lucreaza cu norma intrega in agricultura: treaba lor este sa distruga rozatoarele care ataca recoltele

In loc de a folosi rodenticide (otravuri pentru rozatoare), care contin substante toxice daunatoare si altor specii, fermierii israelieni instaleaza acum cuiburi artificiale, pentru a incuraja pasarile rapitoare, precum bufnitele si vantureii, sa se stabileasca in vecinatate. Astfel de pasari se hranesc cu mici mamifere, mai ales rozatoare, tinand sub control populatiile acestora.

Numarul rapitoarelor s-a micsorat drastic in ultimii ani, multe exemplare pierind ca urmare a intoxicarii cu pesticide dupa ce mancasera soareci si sobolani contaminati cu substante rodenticide. In Israel exista insa, in ultimii ani, o tendinta marcata de a reduce utilizarea pesticidelor in agricultura, astfel incat combaterea rozatoarelor cu ajutorul pasarilor de prada face parte acum dintr-un program finantat din fonduri guvernamentale. Din 1983, de cand au fost instalate primele cuiburi articiale, metoda a luat amploare, iar rezultatele au inceput sa se vada: pagubele produse de rozatoare sunt mai mici.

Fermierii din Iordania  s-au aratat si ei interesati de metoda si urmeaza sa o puna in aplicare.

Sursa: BBC News

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase