Home » D:News » Pentru a supravietui cancerului, traieste cu el!

Pentru a supravietui cancerului, traieste cu el!

Pentru a supravietui cancerului, traieste cu el!
Publicat: 28.05.2009
Fie ca ne referim la substante chimice, la radiatii sau la nanotehnologie, strategia de lupta a “armelor” aliniate impotriva cancerului a avut mereu aceeasi traiectorie: detectarea si distrugerea, fara compromisuri, a “dusmanului”. Astazi, oncologul Robert Gatenby de la Centrul de Tratare a Cancerului Mofitt sugereaza o alternativa – armistitiul.

Oncolog matematician, Gatenby face parte dintr-o noua generatie de cercetatori care percepe cancerul ca pe un sistem dinamic si evolutiv. Potrivit modelelor sale, incercarea de exterminare a cancerului nu reuseste in cele din urma decat sa-l faca mai puternic, stimuland prosperitatea celulelor maligne rezistente la medicatie. In loc sa lupte impotriva acestei afectiuni prin incercari de eradicare a tuturor celulelor contaminate, cercetatorul sustine ca medicii ar putea obtine rezultate mult mai satisfacatoare tocmai prin mentinerea intentionata a tumorilor intr-o stare prelungita de stagnare.

Este o notiune neortodoxa, insa la aproape 40 de ani de cand Richard Nixon a declarat razboi cancerului, abordarile ortodoxe au produs destul de putin pe linie de tratament in vindecarea afectiunilor oncologice. Rata deceselor cauzate de cancer a scazut cu 20% in ultimii 15 ani, dar expertii sunt de parere ca o buna parte a acestei imbunatatiri se datoreaza schimbarilor stilului de viata, in special renuntarii la fumat si detectarii timpurii a bolii. Majoritatea medicamentelor impotriva cancerului nu ofera decat cateva saptamani sau luni in plus de viata, o intarziere binevenita dar mult prea scurta.

“Este greu sa-i convingi pe doctori sau pe pacienti sa nu administreze doza maxima de chimioterapie si sa ucida cat mai multe celule cu putinta, pentru ca acesta pare tocmai lucrul ce trebuie facut. Dar, conform modelelor de ultima ora calculate cu privire la modul de manifestare si de evolutie a cancerului, aceasta este tocmai metoda care ar trebui evitata”, a mai adaugat Gatenby.

Sursa: Wired

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase