Prima pagină D:News

Un amfiteatru roman a fost descoperit in apropierea unui port antic

10.01.2009 | ● Vizualizări: 299
Un amfiteatru roman a fost descoperit in apropierea unui port antic     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Arheologii britanici au descoperit un amfiteatru luxos, de proportii considerabile, in apropierea unui port antic.

Echipa din cadrul Universitatii Southampton a desfasurat timp dedoi ani cercetari minutioase in cadrul sitului arheologic dinPortus, aflat in apropierea aeroportului Fiumicino, Italia. Vechiulport de la Mediterana era de doua ori mai mare decat portulSouthampton si, timp de sute de ani, a avut misiunea de aaproviziona centrul Imperiului Roman cu mancare, sclavi, animaleexotice, obiecte de lux si materiale de constructie.Arheologii britanici au condus una dintre cele mai ample excavaridin cadrul unui sit arheologic, descris de catre experti ca fiindunul dintre cele mai mari din lume. Portul putea gazdui in jur de2000 de oameni, iar dimensiunile sale erau asemanatoare cu cele alePantheonului din Roma. Directorul acestui proiect, profesorul SimonKeay declara ca materialele utilizate in constructia amfiteatruluisugereaza ca acest port a fost vizitat de catre imparatii romanidin cel de-al doilea secol al erei noastre.

"Designul sau, pentru care s-au folosit materiale de lux si coloaneimpunatoare, sugereaza ca acest loc avea rolul de gazduire aoficialilor, sau chiar a imparatului, iar activitatile care sedesfasurau aici aveau un caracter privat. Este posibil sa fi fostvorba despre jocuri, lupte cu gladiatori sau lupte intre animalesalbatice, insa nu putem sti cu siguranta. Stim insa ca esteneobisnuit sa gasesti o astfel de cladire cu elemente propriiarhitecturii imperiale atat de aproape de un port", mentioneazaprofesorul Keay.Situl era cunsocut inca din secolul XVI, insa nu i s-a oferitniciodata importanta pe care o merita, prin urmare, nu a foststudiat in amanuntime. Astazi, a devenit unul dintre cele maiimportante situri arheologice din lume.

Sursa: Daily Mail

Citeste Traditiile mafiote italiene, legile nescrise alecrimei, episodul de astazi al maratonului Descopera Secretele Mafiei.CITESTE SI: