Prima pagină D:News

Secretele genetice ale catelului Shar-Pei

Redactia Descopera.ro | 01.13.2010 | ● Vizualizări: 636
Secretele genetice ale catelului Shar-Pei     genetica, caine, Shar Pei, gena, genom, acid hialuronic + zoom
Galerie foto (1)

Rasa de caini chinezeasca Shar-Pei, tot mai populara in ultima vreme si admirata pentru infatisarea sa originala data de pielea foarte ridata, i-a intrigat dintodeauna pe cercetatori. Geneticienii americani incearca sa afle secretele ascunse in genomul acestei rase bizare.

Cercetatorii au analizat genomurile a 10 rase pure de caini, identificand la cainii Shar-Pei, printre altele, o mutatie a unei gene numite HAS2, care controleaza sinteza unei enzime numite hialuronic-acid-sintaza; acesta enzima regleaza, in organism, productia de acid hialuronic, unul dintre cei mai importanti constituenti ai pielii.

Astfel, mutatia genei HAS2 ar putea explica de ce, in cazul cainilor Shar-Pei, modificarea acestei gene determina o crestere a "productiei" de piele.

Cercetatorii cred ca aceasta mutatie a aparut spontan, in urma cu cateva secole, iar primul caine atins de aceasta anomalie - o piele plina de cute - a atras, probabil, atentia unui crescator, care a obtinut apoi, prin selectie artificiala, o noua rasa de caini, cu acest aspect neobisnuit.

Gena HAS2 exista si la om si sunt cunoscute cazuri, foarte rare, in care mutatia aceleiasi gene a determinat aparitia aceluiasi aspect - cute pronuntate si numeroase ale pielii - la oameni.

Cercetarile de genetica pe cainii cu pedigree sunt un domeniu promitator al stiintei, deoarece marea diversitate a raselor de caini - peste 400 - rezultate in numai cateva mii de ani, pornind de la un stramos comun - lupul - ofera geneticienilor prilejul de a studia problema mutatiilor genetice, cu rezultate importante si pentru genetica umana.

Sursa: BBC

CITESTE SI:

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI