Prima pagină D:News

Masina autoreplicanta – inventia care va pune capat omenirii?

01.15.2010 | ● Vizualizări: 562
Masina autoreplicanta – inventia care va pune capat omenirii?     masina autoreplicanti, replicanti, inteligenta artificiala, apocalipsa + zoom
Galerie foto (1)

Daca vom defini o masina ultra-inteligenta ca o masina ce poate depasi capacitatile intelectuale umane, iar una dintre capacitatile acestei masini va fi aceea de a crea masinarii si mai performante, atunci vom avea de a face cu o explozie a inteligentei artificiale, iar inteligenta omului va fi mult lasata in urma. Astfel, masinile autoreplicante vor fi si ultima inventie pe care omul o va mai face vreodata, postula in urma cu aproximativ cinci decenii, renumitul statistician britanic I.J.Good.

Good a prezis, de altfel, in anul 1965, ca in mai putin de 30 deani, omul va fi capabil sa creeze masinarii mai inteligente decatel. Ulterior, Good si-a revizuit estimarile sustinand ca astfel deinventii vor aparea nu mai tarziu de anul 2030. Si, avand in vedereinceputurile pe care omenirea le-a facut deja in studiulnanotehnologiei, Good se pare ca a avut dreptate.

Nu la fel de pesimist este inventatorul si futurologul american RayKurzweill, cel care aduce ca dovada a progresului tehnologicgalopant din ultimii ani chiar propria sa experienta: "Imi amintescmomentul in care tatal meu a adus acasa prima telecomanda TV. Apoiprimul telefon mobil. Am fost uimit de primul joc video pe un Atari2600. Astazi, avem computere care inving la jocul de sah chiar sipe marii maestri ai acestui sport. Un calcul simplu ne arata cafactorul de crestere al tehnologiei este de cel putin 1000 de orila un deceniu. Este simplu de estimat, asadar, ca in 25 de ani vomfi capabili sa dezvoltam o superinteligenta. Daca ea ne va distrugesau va fi in beneficiul nostru ramane de vazut", afirmainventatorul american.

De altfel, disputele intre futurologii care prevad sfarsitulumanitatii, paradoxal, tocmai ca efect al avansului acesteia, sicei care vad tehnologia ca pe un lucru benefic, exista de aproapeun secol. Nimeni nu poate spune, acum, daca ne vom distruge singurisau vom ajunge sa colonizam, candva, intregul Univers. Cert esteinsa, asa cum sustine scriitorul Luke McKinney, ca: "Avansul esteinevitabil. Intr-un fel sau altul, stiinta va transforma radicallumea pe care o stim!"

Sursa: DailyGalaxy

CITESTE SI: