Prima pagină D:News

Masina autoreplicanta – inventia care va pune capat omenirii?

Redactia Descopera.ro | 01.15.2010 | ● Vizualizări: 638
Masina autoreplicanta – inventia care va pune capat omenirii?     masina autoreplicanti, replicanti, inteligenta artificiala, apocalipsa + zoom
Galerie foto (1)

Daca vom defini o masina ultra-inteligenta ca o masina ce poate depasi capacitatile intelectuale umane, iar una dintre capacitatile acestei masini va fi aceea de a crea masinarii si mai performante, atunci vom avea de a face cu o explozie a inteligentei artificiale, iar inteligenta omului va fi mult lasata in urma. Astfel, masinile autoreplicante vor fi si ultima inventie pe care omul o va mai face vreodata, postula in urma cu aproximativ cinci decenii, renumitul statistician britanic I.J.Good.

Good a prezis, de altfel, in anul 1965, ca in mai putin de 30 de ani, omul va fi capabil sa creeze masinarii mai inteligente decat el. Ulterior, Good si-a revizuit estimarile sustinand ca astfel de inventii vor aparea nu mai tarziu de anul 2030. Si, avand in vedere inceputurile pe care omenirea le-a facut deja in studiul nanotehnologiei, Good se pare ca a avut dreptate.

Nu la fel de pesimist este inventatorul si futurologul american Ray Kurzweill, cel care aduce ca dovada a progresului tehnologic galopant din ultimii ani chiar propria sa experienta: "Imi amintesc momentul in care tatal meu a adus acasa prima telecomanda TV. Apoi primul telefon mobil. Am fost uimit de primul joc video pe un Atari 2600. Astazi, avem computere care inving la jocul de sah chiar si pe marii maestri ai acestui sport. Un calcul simplu ne arata ca factorul de crestere al tehnologiei este de cel putin 1000 de ori la un deceniu. Este simplu de estimat, asadar, ca in 25 de ani vom fi capabili sa dezvoltam o superinteligenta. Daca ea ne va distruge sau va fi in beneficiul nostru ramane de vazut", afirma inventatorul american.

De altfel, disputele intre futurologii care prevad sfarsitul umanitatii, paradoxal, tocmai ca efect al avansului acesteia, si cei care vad tehnologia ca pe un lucru benefic, exista de aproape un secol. Nimeni nu poate spune, acum, daca ne vom distruge singuri sau vom ajunge sa colonizam, candva, intregul Univers. Cert este insa, asa cum sustine scriitorul Luke McKinney, ca: "Avansul este inevitabil. Intr-un fel sau altul, stiinta va transforma radical lumea pe care o stim!"

Sursa: DailyGalaxy

CITESTE SI: