Harta intergalactica pe intelesul tuturor

29 01. 2010, 12:24

Samuel Arbesman a desenat harta "Milky Way Transit Authority" pentru a face cunoscute « conexiunile intergalactice vaste si complexe » care se intalnesc in Calea Lactee. Scopul sau a fost acela de a populariza aceste informatii intr-un mod accesibil si familiar, astfel incat oamenii obisnuiti, care nu au preocupari astronomice, sa le inteleaga.

Ideea realizarii acestei harti i-a venit profesorului Arbesman dupa ce a citit romanul SF "Contact", scris de Carl Sagan, roman care face aluzie la o anumita Mare Statie Centrala cosmica. Aceasta tema SF plus harta metroului londonez au dus la nasterea schemei in care fiecare linie corespunde unui brat al galaxiei, iar « statiile » care se afla la mii de ani lumina departare, sunt reprezentate de stele, nebuloase sau alte obiecte cosmice.

« Prietenii de la universitate ma intreaba, in gluma, de ce nu am pus si semnul "Va aflati aici" pe harta. Eu am insa o atitudine mult mai umila locul nostru, in niciun caz nu ne aflam in centrul Universului; nici macar in acela al galaxiei », marturiseste profesorul.

CITESTE SI: