Prima pagină D:News

Masinariile zburatoare ale viitorului: avionul din pluta

Redactia Descopera.ro | 02.02.2010 | ● Vizualizări: 712
Masinariile zburatoare ale viitorului: avionul din pluta     aviatie, avion, pluta, stejar, scoarta, dop, ecologie, mediu + zoom
Galerie foto (1)

La sfarsitul acestui an, industria aeronautica ar putea prezenta, ca noutate, primul avion construit din pluta.

Compania franceza DynAero a instalat in Portugalia o fabrica in care se construieste prototipul unui avion ale carui aripi si fuselaj sunt realizate, in mare masura , din pluta - una dintre cele mai importante resurse naturale ale Portugaliei.

Materialul se obtine din scoarta unei anumite specii de arbore - stejarul de pluta - care creste in regiunea mediteraneana. Portugalia este cel mai important producator de pluta, recoltand cca. 157.000 tone anual - jumatate din productia mondiala.

DynAero incearca sa foloseasca acest material pentru construirea unor avioane foarte usoare, cu doua sau patru locuri.

Demersul este cu atat mai important pentru portughezi, cu cat principala utilizare a plutei - fabricarea dopurilor pentru sticlele de bauturi alcoolice - s-a restrans drastic, dopurile de pluta fiind inlocuite, in mare masura, cu dopuri din plastic sau metal.

Industria recoltarii si prelucrarii plutei asigura, in Portugalia, 12.000 de locuri de munca, iar stejarii de pluta impiedica desertificarea accentuata a sudului tarii.

Avioanele construite in cadrul proiectului Aerocork vor avea fuselajul, aripile si flapsurile realizate dintr-un material compozit pe baza de pluta, care va fi acoperit cu fibra de carbon.

In afara de greutatea redusa (care implica un consum mai mic de combustibil al avionului), pluta are si avantajul de a fi un material rezistent la foc, o adaptare ce protejeaza stejarii de pluta impotriva incediilor naturale care izbucnesc adesea in timpul verilor uscate si calde din regiunea mediteraneana.

In plus, industria plutei este una dintre cele mai sustenabile; scoarta fiecarui stejar este recoltata la fiecare noua ani, in cursul celor cca. 200 de ani de viata ai arborelui, fara a distruge copacul, astfel incat pluta este un material ecologic, cu un impact foarte mic asupra mediului.

Cercetatorii portughezi lucreaza actualmente la secventierea genomului stejarului de pluta, sperand ca, pe baza cunoasterii caracteristicilor genetice, sa obtina pluta de calitate mai buna si sa amelioreze rezistenta arborilor la seceta si la boli.

Sursa: Reuters

CITESTE SI:

Tag-uri: aviatie | avion | pluta | stejar | scoarta | dop | ecologie | mediu