Un GPS pentru spioni

15 03. 2010, 11:48

Tocmai raspandirea tot mai larga si precizia satelitilor de spionaj, in masura sa controleze pana in cele mai mici detalii ceea ce are loc la suprafata, a crescut interesul multor tari pentru constructia unor structuri si tuneluri subterane nedetectabile. In plus, in ultimii ani, tehnologiile utilizabile pentru realizarea structurilor de acest tip au devenit rapid foarte simple, eficiente si economice.

Astfel, pentru realizarea unui sistem de "intelligence" in masura sa monitorizeze chiar si eventuale structuri subterane, cercetatorii si inginerii de la DARPA si-au indreptat atentia asupra unui fenomen de origine meteorologica: fulgerele, avand in vedere ca acestea genereaza o serie mare de semnale radio cu frecventa extrem de scazuta (VLF), numite "sferice", care reusesc sa penetreze foarte profund in adancul pamantului.

Prima faza a proiectului DARPA s-a focalizat asupra posibilitatii de a pune la punct niste receptoare subterane, capabile sa detecteze semnale la multe sute de kilometri distanta de locul unde se afla; receptarea lor in statii de receptie multiple, combinata cu datele furnizate, semnale captate de statii de suprafata care detecteaza undele emise de fulgerul declansator, ar permite determinarea exacta a pozitiei.

Acest proiect se deruleaza in paralel cu un altul, denumit Nimbus, al carui scop este dezvoltarea capacitatii de a declansa si controla fulgere artificiale.
Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: