Prima pagină D:News

A fost decodificat hohotitul hienelor

Redactia Descopera.ro | 03.30.2010 | ● Vizualizări: 237
A fost decodificat hohotitul hienelor     hinea patata, crocuta crocuta, africa, savana, clan , haita, rasete, alianta, vanatoare, comunicare + zoom
Galerie foto (1)

Sensul si semnificatiile sinistrului raset al hienelor, care rasuna noaptea in savanele Africii, a fost, in sfarsit, descifrat de catre o echipa de zoologi americani din cadrul prestigioasei Universitati Berkeley din California

In cadrul primului studiu de teren care a avut drept obiect descifrarea semnificatiilor sunetelor emise de hienele patate (Crocuta crocuta), cercetatorii au descoperit, cu surpindere, ca intensitatea "hohotelor" se afla in stransa legatura cu varsta indivizilor din clan. In plus, variatiile din cadrul frecventei notelor emise au legatura cu statutul social al exemplarului respectiv in cadrul haitei de care apartine. Profesorii Frederic Theunissen din cadrul Universitatii din Berkeley si Nicolas Mathevos din cadrul Universitatii Jean Monned din SaintEtienne, Franta, au condus un grup de cercetatori care au studiat comportamentul unei haite de hiene care numara 26 de exemplare.

"Urletele hohotite ale hienelor nu sunt altceva decat sunetele prin care indivizii isi reconfirma statutul social. Acest gen de comunicare este esential pentru ordinea din cadrul clanului, deoarece astfel indivizii isi stabilesc ierarhia, ordinea hranirii si cooperarea din timpul vanatorilor", declara profesorul Theunissen.

Hienele patate sunt cele mai mari si mai puternice hiene din prezent. Au o activitate preponderent nocturna si traiesc in grupuri care cuprind intre 10-90 exemplare. De obicei, vaneaza organizat, dar acest lucru duce deseori la incaierari cu alte clanuri rivale care doresc sa le fure prazile. In trecut, se credea ca hohotele lor sinistre, asemanatoare unui ras sadic, sunt simple manifestari de supunere, dar noile studii sugereaza ca hohotul cavernos serveste drept formula prin care indivizii isi reafirma statutul social. Prin indermediul hohotelor, hienele isi recruteaza noi aliati, iar masculii isi semnaleaza statutul inferior, deoarece hienele traiesc in structuri matriarhale, clanurile fiind conduse intotdeauna de coalitii formate din mai multe femele dominante.

Sursa: BBCNews

CITESTE SI :

Descopera lumea in care traiesti:ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI