Prima pagină D:News

Molecula care declanseaza crizele de epilepsie

Redactia Descopera.ro | 03.31.2010 | ● Vizualizări: 2680
Molecula care declanseaza crizele de epilepsie     molecula, epilepsie, neurologie, medicamente + zoom
Galerie foto (1)

Cercetatorii italieni au descoperit un nou mecanism pro-inflamator, care contribuie in mod determinant la aparitia si frecventa crizelor de epilepsie.

Importanta descoperire reuneste doua filoane de cercetare, incepute inca din 1999 la Laboratorul de neurologie experimentala din cadrul Institutului de Cercetari Farmacologice "Mario Negri" si la Universitatea Vita-Salute San Raffaele din Milano.

Cercetatorii de la "Mario Negri" au facut in ultimii ani studii experimentale cu privire la rolul proceselor inflamatorii in epilepsie, descoperind ca tocmai inflamatia reprezinta unul dintre mecanismele care predispun la aparitia si frecventa crizelor de epilepsie. In acelasi timp, echipa de la San Raffaele a reusit sa demonstreze ca molecule eliberate de tesuturile deteriorate, si in mod deosebit o proteina numita HMGB1, sunt responsabile de inflamarea asociata traumelor sau stresului biologic.

Acum, un nou studiu, publicat in cel mai recent numar al revistei Nature Medicine, a demonstrat ca neuronii si celulele gliale, supuse unui stimul care cauzeaza epilepsia, elibereaza HMGB1, o proteina care la randul ei stimuleaza receptorii Toll-like. Acesti receptori detecteaza prezenta bacteriilor sau a virusurilor, iar experimentele cercetatorilor italieni demonstreaza rolul lor important in reglarea excitabilitatii celulelor nervoase ca reactie la inflamatie.

Ulterior, s-a dovedit si ca tratamentele cu medicamente care blocheaza efectele moleculei HMGB1, sau pe cele ale receptorilor Toll-like, au efecte puternic anti-convulsive, chiar si in cazul cobaiilor epileptici cu rezistenta la medicamentele utilizate in mod curent. De asemenea, implicarea proteinei HMGB1 si a receptorilor Toll-like a fost evidentiata si in tesutul cerebral obtinut de la pacienti supusi la interventii chirurgicale deoarece crizele lor de epilepsie nu raspundeau la medicatie.

In opinia oamenilor de stiinta italieni, acesta descoperire, pe langa faptul ca evidentiaza un nou mecanism aflat la baza crizelor de epilepsie, deschide drumul dezvoltarii viitoare a unor noi terapii, care sa utlilizeze anumite medicamente anti-inflamatoare pentru tratamentul acestei patologiii. In plus, ei spera ca aceleasi medicamente vor putea fi utilizate si in cazul altor boli neurologice asociate proceselor inflamatoare.

Sursa: Le Scienze

CITESTE SI:

Descopera lumea in care traiesti: