Femeia-android: robotul care merge, vorbeste si… traieste

06 04. 2010, 13:27

Intrebuintand un sistem de capturare a miscarilor, robotul, denumit Geminoid TMF, isi poate antrena chipul din cauciuc in grimase precum zambete mai largi sau mai discrete, precum si in incruntaturi. Geminoid TMF a fost modelat dupa o tanara japoneza, prezenta si ea la evenimentul lansarii.



Dezvoltatorii robotului se asteapta ca acesta sa fie folosit in situatii din viata reala, ca, de exemplu, in spitale, unde, zic ei, pacientii primesc un important sentiment de securitate psihica, atunci cand li se zambeste si sunt priviti cu intelegere. Geminoid este echipat cu 12 servomotoare pneumatice, iar miscarea sa poate fi astfel facuta incat sa o imite pe cea a unei fiinte umane.



Profesorul Ishiguro a proiectat mai multi roboti cu aspect uman, in trecut, construind chiar unul cu propria sa imagine. Cercetatorul crede ca intr-o zi, robotii vor ajunge sa ne pacaleasca prin aspectul lor perfect omenesc. "In prezent, un android te poate convinge ca e real pentru foarte putin timp, cam 5-10 secunde. Totusi, daca alegem cu pricepere situatia in care sa il integram, am putea prelungi acest interval la, poate, 10 minute", a declarat Ishiguro.

Sursa: Dailymail

CITESTE SI:

Descopera lumea in care traiesti: