Prima pagină D:News

Geniul si nebunia

05.23.2010 | ● Vizualizări: 957
Geniul si nebunia     geniu, nebunie, schizofrenie, creier, talamus, cortex, cognitie + zoom
Galerie foto (1)

Acest binom de care se face adeseori abuz pare totusi a avea o partiala “radacina” biologica: sistemul dopaminergic al persoanelor sanatoase si deosebit de creative seamana cu cel al bolnavilor de schizofrenie.

Creativitatea poate fi definita ca acea capacitate de a produceceva nou si semnificativ in acelasi timp, adica opus banalitatiisau simplei bizarerii. Pentru evaluarea diferentelor individuale inceea ce priveste creativitatea, oamenii de stiinta recurg la testede gandire divergenta, in care subiectii trebuie sa gaseascaraspunsuri logice noi la situatiile problematice propuse.
Creativitatea apare de altfel corelata anumitor trasaturi depersonalitate, precum deschiderea fata de noi experiente; in plus,s-a mai observat si ca oamenii foarte creativi fac parte de celemai multe ori din familii cu istoric de boli psihice.

Mecanismele cerebrale responsabile cu aceasta corelatie intregeniu si nebunie au ramas pana acum nelamurite,dar studiul realizat de cercetatorii suedezi de la KarolinskaInstitutet incepe sa le clarifice. "Studiind creierul si in moddeosebit receptorii D2, am demonstrat ca sistemul dopaminergic alpersoanelor sanatoase si deosebit de creative are unele asemanaricu cel al bolnavilor de schizofrenie", a comentat seful echipei decercetare, Fredrik Ullén.

Studiul a aratat ca persoanele foaret creative care au rezultatebune la teste de gandire divergenta au si o densitate scazuta dereceptori D2 in talamus fata de persoanele mai putin creative; sieste cunoscut si faptul ca schizofrenicii au o densitate scazuta dereceptori D2 tocmai in aceasta regiune cerebrala, ceea ce sugereazaun soi de legatura intre creativitate si schizofrenie.Talamusul desfasoara o functie analoaga celei a unui releu, defiltrare a informatiei inainte ca aceasta sa ajunga la ariilecortexului, responsabile printre altele cu cognitia sirationamentul.

Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: