Prima pagină D:News

O vopsea ca pielea rechinului

Redactia Descopera.ro | 05.25.2010 | ● Vizualizări: 110
O vopsea ca pielea rechinului     vopsea, avion, tehnologie + zoom
Galerie foto (1)

O noua vopsea pentru avioane, pusa la punct de cercetatorii de la Fraunhofer Institute for Manufacturing Engineering and Applied Materials Research (IFAM) din Bremen, Germania, promite sa diminueze consumul de carburant si in consecinta si emisiile de anhidrida carbonica.

In realizarea noii vopsele, oamenii de stiinta s-au inspirat din natura: mai precis, ei au incercat sa imite pielea rechinului (alcatuita din fibre de colagen si care-i permite diminuarea turbulentelor apei datorate frecarii), cu ajutorul celei mai moderne tehnologii a materialelor nanostructurate. Dupa cum se stie, rechinii sunt capabili sa inoate foarte rapid, si acest lucru se datoreaza structurii pielii lor, care a evoluat astfel incat sa opuna o minima rezistenta la apa. In plus, vopseaua aeronavelor trebuie sa reziste la fluctuatii de temperatura de intre -55 pana la +70 grade Celsius, la o radiatie ultravioleta intensa si la viteze ridicate.

"Noua vopsea ofera multe avantaje: se aplica pe partea exterioara a avionului si nu este necesar un alt strat ulterior. De asemenea, nu adauga greutate si poate fi periodic indepartat si reaplicata; in fine, poate fi aplicata si pe suprafete tridimensionale", e explicat Volkmar Stenzel, cercetator la Fraunhofer Institute si coordonator al studiului.
Potrivit calculelor cercetatorilor, daca aceasta vopsea s-ar putea aplica la toate avioanele din lume, ar genera o economie de peste 4 mil tone de carburant in fiecare an.
Sursa: Le Scienze


CITESTE SI:

Tag-uri: vopsea | avion | tehnologie