Ce contin misterioasele memorii ale lui Mark Twain?

31 05. 2010, 01:00

Conform unor investigatii facute de reporterii cotidianului The Independent, autorul celebrelor romane "Aventurile lui Tom Sawyer " si "Aventurile lui Huckleberry Finn", a lasat nepublicate peste 5 000 de pagini care contin texte needitate. Editurile americane se inghesuie in prezent sa publice textele care vor fi grupate intr-o trilogie, ce va contine circa o jumatare de milion de cuvinte.

Specialistii se intreaba si astazi asupra motivelor care au intarziat publicarea completa a operelor atat de multi ani. Unii exegeti ai vietii faimosului scriitor sunt de parere ca totul are legatura cu textele care trateaza foarte liber teme sensibile, precum politica si religia. Alti biografi sustin ca insusi Mark Twain s-ar fi opus publicarii, pe motiv ca textele i-ar fi putut jigni o parte din prietenii apropiati. Deci, ce anume vom descoperi in tomurile parintelui literaturii americane?

Ei bine, exact ce va asteptati din partea unui umorist cu sensibilitati ciudate…( exista spre exemplu o povestioara obscena, intitulata "1601", in care autorul reproduce un fragment din jurnalul reginei Elisabeta a Marii Britanii).

Mark Twain, surpinde din nou, cand relateaza cu lux de amanunte despre o aventura pe care a avut-o la batranete cu propria secretara, Isabel Van Kleen Lyon.

"Majoritatea oamenilor cred si astazi ca Mark Twain a fost un soi de gentleman clasic, de tip victorian. Ei bine, in memoriile sale, celebrul scriitor, nu se sfieste sa-si numeasca secretara drept o curva lipsita de rusine care incerca sa seduca un om batran", declara istoricul Laura Tombley. Paginile memoriilor nepublicate abunda in intrigi, umor, politica, filozofie, si chiar amanunte despre o jucarie sexuala aparuta la inceputul secolului XX. Conform estimarilor, autobiografia lui Mark Twain, va vedea lumina tiparului de abia in luna noiembrie a anului curent.

Sursa: DiscoveryNews

DESCOPERA lumea in care traiesti!