Prima pagină D:News

Ideea ca drogurile si alcoolul stimuleaza creativitatea e un mit

Redactia Descopera.ro | 06.29.2010 | ● Vizualizări: 880
Ideea ca drogurile si alcoolul stimuleaza creativitatea e un mit     psihiatrie, alcool, drog, arta, artist, creativitate + zoom
Galerie foto (1)

Multi scriitori si artisti plastici sunt notorii pentru abuzul de spirtoase si stupefiante si se bucura de faima de a fi creat capodopere sub influenta acestor substante. Un expert sustine insa ca abuzul de asemenea “stimulente” mai degraba inabusa creativitatea, iar artistii respectivi au creat cele mai remarcabile lucrari ale lor atunci cand erau treji.

Scriitori ca Tenessee Williams, Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald, Eugene O'Neill si William Faulkner (ultimii trei laureati ai Premiului Nobel pentru literatura) erau alcoolici; Coleridge si Keats, Proust si Edgar Allan Poe consumau droguri opiacee, iar pictorul Vincent Van Gogh abuza de absint (o bautura spirtoasa ce contine pelin).

Totusi, sustine dr. Iain Smith, psihiatru specialist in problemele dependentei la spitalul Regal Gartnavel din Glasgow, Marea Britanie, nu aceste substante i-au ajutat pe artisti sa creeze.
Specialistul afirma ca, in realitate, e vorba despre faptul ca multi artisti sunt persoane cu emotii foarte puternice si consuma asemenea substante in incercarea de a suporta si de a tine sub control aceste emotii.

Cat despre efectul alcoolului si al drogurilor, acestea afecteaza memoria, incetosand amintirile, astfel incat incercarea de a exprima artistic, in opera, experienta declansata de droguri da rezultate mai degraba confuze.

Sursa: The Independent

CITESTE SI: