Prima pagină D:News

Multiple aplicatii pentru “apa uscata”

Redactia Descopera.ro | 09.27.2010 | ● Vizualizări: 87
Multiple aplicatii pentru “apa uscata”      H2O, chimie, bioxid de carbon, efect de sera + zoom
Galerie foto (1)

Prezentata in cadrul unei conferinte a American Chemical Society, substanta botezata cu numele paradoxal de “apa uscata” seamana cu pulberea de zahar si este capabila sa absoarba bioxidul de carbon.

Potrivit descrierii din brevet, asa-numita "apa uscata" este o pulbere sedimentabila de siliciu, cu particule avand diametrul de 5-20 microni, care este facuta sa reactioneze in anumite conditii cu apa, astfel incat aceasta sa fie absorbita, iar produsul final, desi tot sub forma de pulbere, sa fie alcatuit din H2O in proportie de 90% din greutatea proprie.

Descoperita in 1968, si experimentata o vreme in industria cosmeticelor, substanta a intrat in 2006 in atentia unui unui grup de chimisti de la Universitatile Hull si Liverpool, Marea Britanie, care si-au propus sa-i determine caracteristicile.

In cadrul unei serii de studii, chimistii au descoperit ca apa uscata este capabila sa absoarba o cantitate de bioxid de carbon tripla fata de cea absorbita de o cantitate similara de apa si siliciu necombinate.

Pe langa capacitatea ei de a absorbi in mod principalul gaz cu efect de sera, apa uscata si-ar putea dovedi utilitatea ca metoda ecologica de declansare a unor reactii chimice de interes industrial, pentru catalizarea reactiei intre hidrogen gazos si acid maleic si producerea de acid succinic (utilizat ca hrana pentru animale, dar si materie prima in industria farmaceutica sau alimentara), sau ca metoda sigura de transport al materialelor periculoase.

Sursa: Le Scienze