Prima pagină D:News

Multiple aplicatii pentru “apa uscata”

09.27.2010 | ● Vizualizări: 104
Multiple aplicatii pentru “apa uscata”      H2O, chimie, bioxid de carbon, efect de sera + zoom
Galerie foto (1)

Prezentata in cadrul unei conferinte a American Chemical Society, substanta botezata cu numele paradoxal de “apa uscata” seamana cu pulberea de zahar si este capabila sa absoarba bioxidul de carbon.

Potrivit descrierii din brevet, asa-numita "apa uscata" este opulbere sedimentabila de siliciu, cu particule avand diametrul de5-20 microni, care este facuta sa reactioneze in anumite conditiicu apa, astfel incat aceasta sa fie absorbita, iar produsul final,desi tot sub forma de pulbere, sa fie alcatuit din H2O in proportiede 90% din greutatea proprie.

Descoperita in 1968, si experimentata o vreme in industriacosmeticelor, substanta a intrat in 2006 in atentia unui unui grupde chimisti de la Universitatile Hull si Liverpool, Marea Britanie,care si-au propus sa-i determine caracteristicile.

In cadrul unei serii de studii, chimistii au descoperit ca apauscata este capabila sa absoarba o cantitate de bioxid de carbontripla fata de cea absorbita de o cantitate similara de apa sisiliciu necombinate.

Pe langa capacitatea ei de a absorbi in mod principalul gaz cu efect de sera, apa uscata si-ar puteadovedi utilitatea ca metoda ecologica de declansare a unor reactiichimice de interes industrial, pentru catalizarea reactiei intrehidrogen gazos si acid maleic si producerea de acid succinic(utilizat ca hrana pentru animale, dar si materie prima inindustria farmaceutica sau alimentara), sau ca metoda sigura detransport al materialelor periculoase.

Sursa: Le Scienze