Zbor reusit pentru naveta Enterprise. Turismul spatial – in linie dreapta

11 10. 2010, 12:38

Naveta a fost ridicata de un avion, la altitudinea de 13,700 m, apoi a zburat independent si a aterizat cu bine pe spatioportul Mojave Air. Intregul test a durat 25 de minute. In curand, Enterprise va purta la bordul sau primii turisti spatiali dispusi sa plateasca 200.000 de dolari pentru a zbura deasupra atmosferei.

La 6 ani de la nasterea proiectului finantat de miliardarul britanic Richard Branson, Virgin Galactic urmareste sa devina prima companie spatiala comerciala si a strans deja o lista de asteptare formata din 370 de clienti care doresc sa experimenteze, pentru cateva minute, lipsa gravitatiei, in cadrul unui zbor suborbital.

Enterprise este o varianta a vehiculului-prototip SpaceShipOne, care a castigat prestigiosul concurs X-Prize, dupa ce a zburat 100 de km in altitudine, in 2004. Spre deosebire de SpaceShipOne, Enterprise este mai masiva, avand o capacitate de 8 locuri - 2 pentru piloti si 6 pentru turistii spatiali.

Cand isi va incepe zborurile comerciale, Enterprise va fi ridicata la peste 10.000 de metri de catre avionul "Eve"; de la aceasta altitudine va intra in functiune motorul bazat pe o racheta-hibrid, care va duce naveta in zona suborbitala a Terrei.