Prima pagină D:News

Poate o planta sa transforme deseurile toxice in energie?

Redactia Descopera.ro | 11.01.2010 | ● Vizualizări: 213
Poate o planta sa transforme deseurile toxice in energie?     ecologie, mediu, deseu, planta, iarba de Uganda, metal, poluare, etanol + zoom
Galerie foto (1)

Asa sustin oamenii de stiinta australieni si chinezi care, in cadrul unui proiect comun, au testat insusirile unei plante tropicale originare din Africa.

Iarba de Uganda (Pennisetum purpureum) este o planta perena, capabila sa creasca pe soluri foarte sarace si care poate ajunge, totusi, pana la peste 4 metri inaltime.

Cercetatorii de la Centrul de Cercetari pentru Evaluarea Contaminarii si Ameliorarea Mediului (CRC CARE - Australia), Universitatea Shaoguan din China si filiala din Hong Kong a Grupului HLM sustin ca planta poate decontamina terenurile poluate si, datorita continutului mare de zaharuri, poate fi folosita pentru a obtine, prin fermentatie, etanol, un alcool utilizat drept combustibil.

In cazul unei poluari cu hidrocarburi, iarba de Uganda actioneaza prin introducerea de oxigen in sol, grabind procesul de biodegradare a anumitor hidrocarburi; de asemenea, extrage metalele grele, care se acumuleaza in partile aeriene ale plantei.

Testele, realizate pe terenuri din provincia chineza Guangdong, intens poluate datorita mineritului, au aratat ca planta poate absorbi din sol o mare cantitate de metale precum cupru, nichel, cadmiu, zinc si plumb.

Sursa: ABC