Prima pagină D:News

Viitorul se poate “simti”

Redactia Descopera.ro | 11.15.2010 | ● Vizualizări: 638
Viitorul se poate “simti”     viitor, psihologie, paranormal + zoom
Galerie foto (1)

Una dintre cele mai importante reviste americane de psihologie va publica studiul unui profesor de la Cornell University, in care acesta demonstreaza ca evenimente inca neintamplate pot influenta prezentul.

Fara carti de tarot sau glob de cristal: viitorul se poate "simti".Afirmatia nu apartine unor clarvazatori sau ghicitoare, ci unui grup de cercetatori de la Cornell University, din Ithaca, New York. Articolul acestora, intitulat sugestiv "Feeling The Future", este primul pe tema unor fenomene considerate in mod obisnuit de domeniul paranormalului admis de o revista de psihologie "serioasa", in cazul de fata "Journal of Personality and Social Psychology".

Pana acum, fraze de genul "am simtit ca se va intampla" au fost intotdeauna "taxate" de stiinta drept simple sugestii. Daryl Bem si colegii sai insa sunt convinsi ca lucrurile nu stau astfel si pentru a-si demonstra teoria, pe parcursul a 8 ani, ei au strans o "masa critica de date" menite a demonta eventualele obiectii ale contestatarilor. Si se pare ca au reusit: articolul lor va fi publicat la finele anului, desi a suscitat deja polemici aprinse.

Termenul-cheie utilizat de psihologi atunci cand se refera la fenomene inexplicabile este asa-numitul factor "PSI", folosit pentru a indica "toate acele procese anormale de transfer de energie si informatii care nu au o explicatie fizica sau biologica", a explicat Bem. Printre acestea: telepatia, clarviziunea, psihochinezia si premonitia. Desi cea mai mare parte a lumii academice nu crede in aceste fenomene, rigoarea stiintifica a experimentelor prezentate de profesorul de la Cornell (un pasionat de fenomene paranormale, dar si un psiholog stimat la nivel international pentru studiile sale pe tema perceptiei sinelui) i-a lasta cu gura cascata chiar si pe cei mai virulenti contestatari ai existentei factorului PSI.

Pentru a reusi sa demonstreze existenta unui soi de relatie intre evenimente care inca nu s-au intamplat si deciziile luate in viata de zi cu zi, psihologul a examinat peste o mie de studenti, voluntari, supunandu-i unei serii de 9 experimente. Noutatea abordarii sale sta in faptul ca a luat in consideratie fenomene foarte cunoscute, inversandu-le insa ordinea logico-temporala. Mai exact, ceea ce de obicei este interpretata drept cauza unui comportament, in experimente a fost dezvaluita de-abia dupa ce evenimentul survenise.

Rezultatele studiului, considerate relevante din punct de vedere statistic in 8 cazuri din 9, au dovedit ca procesele analizate functioneaza si atunci cand cauza vine dupa alegere, ca si cum actiunile noastre ar fi efectul unui eveniment viitor.

Sursa: La Repubblica