Prima pagină D:News

Alzheimerul si infarctul au un profil genetic comun

Redactia Descopera.ro | 01.04.2011 | ● Vizualizări: 226
Alzheimerul si infarctul au un profil genetic comun     Alzheimer, infarct, gene, colesterol, inflamatie + zoom
Galerie foto (1)

Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Bologna, Italia, in colaborare cu o echipa de la o companie privata din New Mexico, Statele Unite, Alzheimerul si infarctul miocardic au aceeasi baza genetica.

Dupa cum se arata in articolul publicat la finele anului trecut in revista "Journal of Alzheimer's disease", in baza profilului genetic comun celor doua patologii, identificat de echipa de cercetatori italo-americana, va putea fi pus la punct un nou test, in masura sa indice riscurile de a dezvolta sau nu cele doua boli.

In cadrul studiului lor, oamenii de stiinta au descoperit ca la 30% dintre pacientii cu infarct si 40% dintre bolnavii de Alzheimer este prezenta o suprapunere de riscuri congenitale. "Inainte de acest studiu se cunosteau doar gene disparate asociate celor doua patologii, nefiind posibila punerea la punct a unui test individual de risc; acum insa, am reusit sa identificam un profil genetic partial comun, care implica mai multe gene. Si tocmai aceasta descoperire ne permite sa realizam testul si sa evaluam un profil, in parte specific, pentru cele doua boli diferite.", a explicat Federico Licastro, imunolog la Universitatea Bologna.

Potrivit specialistului, subiectii cu grad ridicat de risc prezinta un profil genetic alcatuit din gene implicate atat in sinteza si transportul colesterolului, cat si in controlul inflamatiei: doua procese care par a sta la baza ambelor dereglari.

Cele doua maladii sunt foarte raspandite: Alzheimerul, una dintre cele mai comune forme de dementa senila, afecteaza o femeie din cinci si un barbat din zece, pana la varsta de 85 de ani; iar infarctul miocardic, care continua sa fie una dintre principalele cauze ale mortii si in noul mileniu, afecteaza circa 12% din populatie.

Sursa: Molecularlab.it