Prima pagină D:News

Ecologistii dau lectii de afaceri bancilor

Redactia Descopera.ro | 01.24.2011 | ● Vizualizări: 59
Ecologistii dau lectii de afaceri bancilor     ecologie, criza economica, natura, specii + zoom
Galerie foto (1)

Un economist si un zoolog au creat un model al lumii afacerilor bazat pe ecologie.

Andrew G. Haldane si Robert M. May, primul economist la Banca Angliei si al doilea zoolog la Universitatea Oxford au analizat intr-un articol aparut in revista Nature lumea finantelor ca si cum ar fi un ecosistem alcatuit din diferite specii, sau un model de raspandire a unui virus. In opinia celor doi, exista doua lectii de invatat de pe urma crizei economice in act si ambele vin de la natura: prima spune ca sistemul financiar trebuie diversificat, a doua ca trebuie sa fie unul modular.

Corelatiile facute de Haldane si May in exercitiul lor teoretic sunt foarte interesante. De exemplu, modelele ecologice ale faimosului lant alimentar (care este, de fapt, o retea) servesc si la cunoasterea reactiilor speciilor la perturbarile ecosistemului. Aici animalele, plantele, bacteriile si ciupercile sunt reprezentate precum niste noduri, legate intre ele, ca intr-un tricotaj, de niste "ochiuri" care indica relatiile dintre ele, cum ar fi cea de prada-pradator.

Haldane si May au inlocuit speciile cu bancile (impartindu-le in patru tipuri diferite), si au trasat conexiunile. Apoi au observat comportamentul acestor organisme financiare la declansarea crizei, in 2007. Ei bine, in incercarea de a depasi momentul, planurile de managementul riscului au devenit tot mai omogene in timp. De exemplu, scriu cei doi autori, bancile au recurs din ce in ce mai mult la marile finantari si au utilizat aceleasi modele de evaluare a riscului; ceea ce a dus la o "biodiversitate scazuta" a intregului sistem, care a crescut riscul de colaps. La fel cum se intampla intr-un model ecologic: in natura, lipsa diversitatii este sinonim al fragilitatii.

Cea de-a doua lectie data de natura finantistilor vine din observatia ca structura multor network-uri, naturale sau nu, este una modulara: de la organizarea World Wide Web-ului la administrarea padurilor si pana la grid-urile energetice, nodurile nu sunt toate legate intre ele; in acest mod se creeaza retele de mici network-uri, ca niste cutii semi-inchise. In modelele epidemiologice, configuratia face astfel incat virusurile sa nu se raspandeasca foarte rapid, cauzand crash-ul intregului sistem. Acelasi sistem poate fi aplicat si bancilor, si este si motivul pentru care se vorbeste despre oportunitatea de a le limita marimea si a le reduce numarul de activitati.

In opinia lui Haldane si May, crash-ul bancii Lehman Brothers, in 2008, ar fi avut efectul unei maladii foarte contagioase, iar sistemul nu a fost capabil sa-i blocheze expansiunea tocmai din cauza faptului ca nu este modular. Si acest precept "copiaza" un model foarte bine cunoscut in stiintele naturii: pune la un loc un numar de specii si vei vedea ca sistemul va fi cu atat mai instabil cu cat va fi mai mare numarul si forta interactiunilor dintre acestea.

Sursa: Wired.it