Prima pagină D:News

500 de milioane de oameni sunt obezi

Redactia Descopera.ro | 02.04.2011 | ● Vizualizări: 389
500 de milioane de oameni sunt obezi     obezitate, supraponderabilitate, cei mai grasi, sanatate + zoom
Galerie foto (1)

O echipă de experţi medicali ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au anunţat astăzi că planeta este lovită de un „tsunami al obezităţii”, numărul persoanelor supraponderale dublându-se din 1980 până astăzi.

La nivel mondial, un adult din nouă suferă de obezitate, numărul total al persoanelor cu această problemă depăşind jumătate de miliard.

În 2008, ultimul an pentru care se înregistrează statistici, un bărbat din 10 şi o femeie din 7 erau obezi. Supraponderabilitatea provoacă 3 milioane de decese premature în fiecare an, din cauze diverse, precum problemele cardiace, diabetul, cancerul şi alte maladii.

Raportul OMS susţine că obezitatea este "o problemă urgentă", însă previziunile sale sunt pesimiste: "dacă la nivel global, guvernele şi sistemele medicale nu vor acţiona rapid şi pe plan larg împotriva acestui flagel, consecinţele vor consta în zeci de milioane de morţi premature".

Problema afectează mai ales ţările cu un nivel de standard ridicat: SUA, Noua Zeelandă şi Australia sunt ţările cu cele mai mari rate de obezitate în rândul femeilor; iar Marea Britanie şi Australia deţin recordul în ceea ce priveşte numărul de bărbaţi afectaţi.

Totuşi, multe ţări în curs de dezvoltare au o rată a obezităţii în creştere rapidă, mai ales în zonele în care se observă o rată rapidă a urbanizării.

"Acest studiu arată că unul din trei adulţi este supraponderal, iar unul din nouă este obez. Este vorba despre un tsunami al obezităţii care va afecta, eventual, toate regiunile planetei", afirmă cercetătorii în studiul dat astăzi publicităţii de către OMS.

În 1980 rata obezităţii la nivel mondial, în rândul bărbaţilor, era de 4.8%. În 2008 se înregistra o rată de 9.8%. În cazul femeilor, rata a crescut de la 7.9% în 1980 la 13.8% în 2008.

Indicele de masă corporală (IMC) este criteriul prin care obezitatea este definită. Un IMC aflat în raza 25-30 reprezintă supraponderabilitate, iar când indicele depăşeşte 30, persoana este considerată obeză.

Indicele de masă corporală este definit ca raportul dintre masa corporală, exprimată în kilograme, împărţită la pătratul înălţimii, exprimată în metri.

Cel mai mare IMC se înregistrează în rândul populaţiilor din Oceania, unde acest indice ajunge şi la valori de 35.

În Europa, cele mai grase femei se găsesc în Rusia şi în Moldova, unde IMC-ul mediu este de 27.2 şi, respectiv, 27.1. Bărbaţii cei mai «voinici» se găsesc în Cehia şi Irlanda.

În schimb, cele mai svelte femei se regăsesc în Elveţia, Italia şi Franţa luptându-se pentru locul 2. De altfel, Italia este singura ţară din Europa în care IMC-ul mediu al femeilor a scăzut în comparaţie cu 1980, de la 25.2 la 24.8.

Deşi obezitatea a fost mult timp considerată strict o problemă a Occidentului, raportul arată că această problemă se află în creştere şi în regiuni precum Orientul Mijlociu, unde greutatea medie se află cu foarte puţin sub nivelul de obezitate.
Sursa: AFP