Prima pagină D:News

Petrolul toxic: expunerea prenatală la chimicalele din ţiţei - asociată cu malformaţiile inimii

Redactia Descopera.ro | 05.02.2011 | ● Vizualizări: 290
Petrolul toxic: expunerea prenatală la chimicalele din ţiţei - asociată cu malformaţiile inimii     medicina, sanatate, inima,. cardiac, malformatie, nou-nascut, petrol, chimic + zoom
Galerie foto (1)

Pentru prima dată, oamenii de ştiinţă din SUA au demonstrat că expunerea la etilbenzen – un compus chimic prezent în ţiţeiul brut – măreşte considerabil riscul apariţiei malformaţiilor cardiace congenitale.

Studii anterioare sugeraseră o asociere între chimicalele din mediu şi apariţia defectelor congenitale ale inimii.

Noul studiu a indicat o corespondenţă semnficativă între expunerea la anumite substanţe chimice şi apariţia malformaţiilor cardiace, o cauză importantă a mortalităţii infantile şi sursă a unor probleme care pot afecta sănătatea de-a lungul întregii vieţi.

Cercetătorii de la Colegiul Medical din Wisconsin, SUA, au colectat probe de materii fecale de la 135 de nou-născuţi cu malformaţii cardiace şi 432 de bebeluşi sănătoşi şi au căutat să identifice prezenţa a 17 substanţe provenite din petrol.

La 82% dintre copii a fost identificată prezenţa a cel puţin una dintre substanţele căutate.

Asocieri semnficative au fost găsite în cazul etilbenzenului şi al tricloroetilenei, un compus chimic folosit pentru degresarea metalelor: copii de rasă albă expuşi la etil benzen prezentau un risc de 4 ori mai mare de a dezvolta malformaţii cardiace.

În cazul expunerii la tricloroetilenă, nou-născuţii de culoare prezentau un risc de apariţie a defectelor congenitale ale inimii de 8 ori mai mare, iar nou-născuţii de rasă albă - de 2 ori mai mare.

Deşi, în opinia autorilor studiului, mai sunt necesare investigaţii viitoare pentru a confirma aceste asocieri, rezultatele acestui studiu arată că expunerea la chimicalele din petrolul brut - un risc posibil în cazul unor deversări masive, cum a fost cea din anul 2010 din Golful Mexic - ca şi la produsele derivate din petrol, reprezintă un risc major pentru sănătatea populaţiei.

Alte surse de etilbenzen - în afară de ţiţei - sunt reprezentate de gazele de eşapament, de vaporii proveniţi de la instalaţiile de pompare a petrolului şi de fumul de ţigară.

Sursa: Discovery News